Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
08.01.2015, 08:58, Stáří: 9 r.

Stavíme BALUO: Stěžejní je nyní železobeton, říká stavbyvedoucí

Autor: Martin Višňa

Stavbyvedoucí AC Baluo Josef Tomeček.
Foto: Martin Višňa

Výstavbu aplikačního centra BALUO v areálu fakulty tělesné kultury nelze již několik měsíců přehlédnout. Jaký je aktuální stav stavby a kolik již objekty testovací sportovní haly a bazénu „spolykaly“ betonu – na to jsme se zeptali stavbyvedoucího Josefa Tomečka ze společnosti GEMO Olomouc.

„Stěžejní jsou práce na monolitické konstrukci stavby. I přes Vánoce jsme v omezeném režimu pracovali, do půlky ledna chceme mít hotové konstrukce, které mají vliv na montáž ocelové konstrukce střechy. To je nyní priorita. Pak nastoupí subdodavatel, který zhotoví konstrukci střechy. Dále probíhají práce na izolaci spodní stavby nebo zásypy objektů, do konce ledna musíme také ve stávající rekonstruované kotelně realizovat přípojku pro rozvody do nových budov,“ uvedl Tomeček.

Nosné železobetonové konstrukce, o kterých Tomeček hovořil, rostou pod rukama stavařů doslova jako z vody. Celkem mají spolykat 3,5 tisíc kubíků železobetonu, tedy téměř 9 tisíc tun. V době psaní těchto řádků již stavaři skoro tři čtvrtě z tohoto množství použili.

S bedněním nosných stěn a dalšími pracemi ovšem souvisí vyšší hlukové zatížení okolí stavby. „Když ne do konce ledna, tak do půlky února omezíme hluk na minimum, to budeme odbedňovávat poslední stropy. Potom ale nastoupí lešeňáři, fasádníci… Samozřejmě dodržujeme platné hygienické normy, ale na stavbě se hluku nevyhneme. Proto prosíme o shovívavost,“ vysvětlil stavbyvedoucí.

A jak vůbec vypadá jeho běžný den na stavbě? Do práce Tomeček chodí v sedm ráno, v sedm večer odchází. Během dne úkoluje a dohlíží na průběh prací, řeší přebírky s technickým dozorem nebo změny s projektanty a investorem. „Je to o vedení a o kontrole a je toho hodně,“ shrnul Tomeček.

 

Krátké interview se stavbyvedoucím Tomečkem je úvodní částí série článků, ve které vám postupně představíme osoby s výstavbou aplikačního centra Baluo, součásti moderního Kampusu Neředín, spojené a odpovíme na otázky, které se v souvislosti se stavbou objevují, tedy co se to vlastně staví, jaké technologické vychytávky budou v nových objektech použity a jaký bude mít celý kampus přínos pro fakultu nebo běžného člověka.

Základní představu si již nyní můžete udělat z dříve vydaných článků a videospotů:

Stavbu centra BALUO zahájil poklep základního kamene

Kampus Neředín má jasné obrysy, pomohla i španělská inspirace 

Osobnosti o Kampusu Neředín aneb Promo videa na jednom místě 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew