Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
21.01.2015, 06:48, Stáří: 9 r.

Stavíme BALUO: Idea se líbí, ale pro technický dozor je to pořád stavařina

Autor: Martin Višňa

David Štrobl na staveništi společně s tajemníkem Pavlem Králem a proděkanem Radkem Hanušem.
Foto: Martin Višňa

Zkratka TDI nemusí nutně znamenat druh automobilového motoru. Ve stavebnictví tato písmena představují technický dozor investora. Co takový dozor obnáší, vysvětlil David Štrobl, který dozoruje výstavbu aplikačního centra BALUO. A prozradil i svůj názor na budovanou součást naší fakulty.

Povinnost technického dozorování na stavbách ve veřejném sektoru vyplývá ze zákona o veřejných zakázkách. Rozsah činností, které pak dozor na konkrétní stavbě vykonává, se různí. „Specifikace jsou dané smlouvou s investorem. Stěžejní jsou kontrola zakrývaných prací v průběhu stavby, kontrola souladu prováděných prací s projektovou dokumentací. Pak to může být také spolupráce s dotčenými orgány, vedení kontrolních dnů, pořizování zápisů z těchto jednání,“ vyjmenoval Štrobl.

Za deset let své praxe již dozoroval na řadě staveb, od menších projektů až třeba po miliardovou zakázku pro Českou poštu. Specifikace staveb a rozsah vykonávaných činností s sebou nesou potřebu určitého množství zkušeností a znalostí. „Samozřejmě ne každý dozor ví úplně všechno, ale je to víceméně pořád stavařina, která se opakuje. Betony, rozvody, kanalizace, to je na všech stavbách stejné. BALUO je odlišné dodávkou bazénové technologie, ale i to jsou hlavně rozvody a soulad s projektovou dokumentací,“ podotkl Štrobl.

Z pohledu technického dozoru tak budované aplikační centrum dle jeho slov nijak zvlášť nevybočuje z řady jiných zakázek, na kterých se on nebo firma Investinženýring podílela. Idea centra se mu ale líbí. „Projektu fandím. Podle průběhu jednání vidím, že investor a uživatel ví, co od centra očekávají a jak ho chtějí využívat, to je nesmírně důležité. BALUO hodnotím velmi pozitivně a doufám, že bude ku prospěchu tak, jak to bylo vymyšlené a naprojektované,“ uzavřel.

David Štrobl samozřejmě nechyběl na posledním kontrolním dnu. Během něj nedošlo jen na jednání v zasedačce, ale i na prohlídku staveniště, které se kromě projektového týmu zúčastnili také zástupci vedení fakulty a ze které si můžete níže prohlédnout několik fotografií.

Tento článek je součástí série, ve které vám postupně představíme osoby s výstavbou aplikačního centra BALUO, součásti moderního Kampusu Neředín, spojené a odpovíme na otázky, které se v souvislosti se stavbou objevují, tedy co se to vlastně staví, jaké technologické vychytávky budou v nových objektech použity nebo jaký bude mít celý kampus přínos pro fakultu nebo běžného člověka.

Předchozí části: 

Stěžejní je nyní železobeton, říká stavbyvedoucí 

Fotogalerie z průběhu stavby



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew