Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
28.01.2014, 12:39, Stáří: 10 r.

Stavební proměna Filozofické fakulty Univerzity Palackého začíná

Autor: Lenka Skácelíková

(Olomouc, 28. ledna 2014) – Rekonstrukce dvou starších budov filozofické fakulty v Křížkovského ulici odstartovala v pondělí 20. ledna 2014, kdy je do své péče převzala firma EUROGEMA CZ, a. s. Díky téměř stomilionové dotaci z Operačního programu Výzkum a vývoj pro Inovace a státního rozpočtu ČR se budovy během dvaadvaceti měsíců zmodernizují, zvýší se také kvalita studia a výsledků vědy a výzkumu. Studenti i akademici se mohou těšit na špičková vědecká pracoviště: vedle moderních laboratoří fakulta nově vybuduje Centrum doktorských studií, které bude sloužit jako zázemí pro stávající doktorská studia.

Opravy se dotknou šesti kateder fakulty ve dvou budovách v Křížkovského ulici: katedry aplikované ekonomie; katedry asijských studií; katedry filozofie; katedry nederlandistiky; katedry obecné lingvistiky a katedry politologie a evropských studií. Provoz zrekonstruovaných parkánových zahrad po dobu stavebních prací omezen nebude.

Kvalitu studia a výsledků vědy a výzkumu podpoří vznik špičkových vědeckých pracovišť: specializované laboratoře psycholingvistiky a lexikostatistiky s unikátním technologickým vybavením, prvního centra pro experimentální politologii ve střední Evropě, tlumočnické laboratoře, překladatelské a jazykové učebny či nové knihovny. Moderní prostory umožní pedagogickým a vědeckým pracovníkům provádět výzkum na aktuální světové úrovni a zavádět progresivní studijní metody s využitím ICT a AV techniky.

„Chceme vytvořit takové zázemí pro výuku a výzkum, aby mohl být plně využit současný odborný potenciál naší fakulty, potažmo aby byl udržen současný trend doložitelně rostoucí kvality výuky a výzkumu. Plánované opravy poskytnou kvalitní a motivační zázemí pro sofistikovaný výzkum světových parametrů a současně se stanou platformou pro modernizaci studijních plánů s cílem dalšího zvýšení uplatnitelnosti absolventů na trhu práce,“ uvedl proděkan FF UP Mgr. Ondřej Kučera.

Celkové způsobilé výdaje projektu činí 95 107 849 Kč, z toho je téměř 81 mil. Kč dotace z OP VaVpI a 14 mil. Kč přispívá státní rozpočet ČR. Rozhodnutí o poskytnutí dotace bylo podepsáno 18. 3. 2013.

Projekt: Centrum doktorských studií na FF UP v Olomouci

Číslo projektu: CZ.1.05/4.1.00/11.0243

Operační program: OP Výzkum a vývoj pro inovace

Prioritní osa 4: Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem

Oblast podpory 4.1: Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem

Zahájení realizace projektu: 1. 3. 2013

Ukončení realizace projektu: 31. 12. 2014

Celkové způsobilé výdaje projektu: 95 107 849,00 Kč

Dotace projektu: ERDF: 80 841 671,65 Kč; Státní rozpočet: 14 266 177,35 Kč.

Zprávu připravila Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew