Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
18.03.2014, 10:02, Stáří: 10 r.

Společný prostor 2014: konference plná expresivních terapií

Autor: Milada Hronová

Olomouc (18. března 2013) – Tři stovky praktikujících psychologů, psychoterapeutů, expresivních terapeutů, speciálních pedagogů a vysokoškolských studentů se ve dnech od 20. do 22. března zúčastní mezinárodní konference Společný prostor 2014. Obsahem setkání budou především témata, která souvisejí s oblastí expresivní psychoterapie. Některé části třídenního setkání nabízí organizátoři akce i široké veřejnosti.

„Primárním cílem konference je vytvořit prostor pro setkání odborníků z oblasti arteterapie, dramaterapie, muzikoterapie, taneční pohybové terapie a psychoterapie zaměřené na tělo a psychosomatický přístup. Konference nabídne rozmanitý program nejen v podobě řady přednášek a workshopů, ale i doprovodných akcí. Některé z nich chceme nabídnout i široké veřejnosti,“ uvedla Kristýna Hosáková z Katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Nizozemská pouliční podívaná, taneční piknik i muzikoterapeutické workshopy

Konferenci zahájí ve čtvrtek 20. března v 17 hodin nizozemské divadlo Maatwerk. Na Horním náměstí jeho handicapování herci rozehrají úžasnou pouliční podívanou zvanou Fete de la Bicyclette. Během představení se divadelní skupina přesune Denisovou ulicí do Uměleckého centra UP, kde na divadelní představení naváže další program. Divadlo Maatwerk pracuje se stálou skupinou herců a zaměstnanců s mentálním postižením. Má za sebou dvacetiletou historii. Pět dnů v týdnu nabízí různé aktivity od divadelního koučinku přes taneční a hlasový koučink až po jógu. Všechny tyto aktivity společně vedou k vytváření představení pro divadlo i ulici, s nimiž cestuje po celé Evropě.

V Uměleckém centru UP konferenci otevře vernisáž výstavy koláží arteterapeuta Miroslava Huptycha a zahajovací koncert Společného prostoru hudby, pohybu, barev a světel – Opus Mundi. Jeho nastudování připravil muzikoterapeut Lubomír Holzer.

Také v pátek 21. března se olomoucká veřejnost může aktivně zapojit do programu – v 11.00 hod. začne na Horním náměstí taneční piknik. „Zveme všechny, aby si přišli zatančit nebo jen tak podívat. Připravujeme happening, v němž se potkají taneční terapeuti, tanečníci a ostatní příznivci pohybu a tance, aby přinesli kreativní a všímavý pohyb z tanečního ateliéru do prostoru města, kde se obvykle pohybujeme automaticky a nevšímavě. Během setkání se bude využívat vlastní tvořivost, pohybové nápady a principy taneční pohybové terapie, jako je metoda zrcadlení a pohybový dialog,“ vysvětlila Hosáková.

Veřejnosti bude otevřeno i šest muzikoterapeutických workshopů věnovaných alikvotnímu zpěvu a rámovým bubnům, muzikoterapeutickým nástrojům a hudbě v nás. Jsou připraveny na pátek 21. března od 13.30 hod. i na sobotu 22. března od 9.15 hod. Určitě zajímavé bude i zamyšlení nad Společným prostorem českého herce Jaroslava Duška v sobotu ve 20.30. Program konference doplní křty dvou nových knih.

Špičkoví odborníci

Na konferenci se do Olomouce sjedou nejlepší odborníci z České republiky i ze zahraničí, kteří své odborné znalosti a dovednosti předají na téměř 100 teoretických přednáškách a prakticky zaměřených workshopech. Účast přislíbila Maria Hodermarska, která se věnuje dramaterapii v souvislosti s tématy jako trauma, násilí či zneužívání návykových látek. Více než šestnáct let vyučuje dramaterapii na Steinhardtově fakultě Newyorské univerzity. Zajímavá bude přednáška Agnieszky Sokołowské, která je odbornicí v oblasti tanečně pohybové terapie. Této terapii se věnuje u lidí po traumatu, zneužívání, s úzkostmi a depresemi. Vyměnit si své zkušenosti s ostatními odborníky přijede do Olomouce také Angela Carrazza. Stála u zrodu arteterapeutického servisu v rámci sociálních služeb pro dospělé v irském Corku. V současnosti vede studenty arteterapie na Univerzitě Cork a Technologickém institutu Cork. Pracuje především s lidmi, kteří slyší hlasy. Českou scénu budou reprezentovat přední představitelé psychosomatického přístupu Jan Poněšický a Radkin Honzák a další významní odborníci.

Mezinárodní konferenci Společný prostor 2014 organizuje Katedra psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Druhý ročník setkání je garantován Českou arteterapeutickou asociací, Asociací dramaterapeutů České republiky, Českou asociací tanečně pohybové terapie TANTER a Muzikoterapeutickou asociací České republiky.

Detailní program akce: http://www.spolecnyprostor.cz/.

 

Zprávu připravila Milada Hronová, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew