Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
09.06.2016, 14:46, Stáří: 8 r.

Špičky oboru APA se sejdou na kongresu v Olomouci

Autor: Martin Kučera

Odborníci z celé Evropy přijedou do Olomouce diskutovat o aktuálním zaměření a směru vědeckého oboru aplikované pohybové aktivity. Kongres pořádaný Fakultou tělesné kultury Univerzity Palackého se uskuteční ve dnech 15. až 17. června. Pozvání mimo jiné přijala jedna z největších kapacit oboru, profesor Martin Block z University of Virginia. 

Evropský kongres aplikovaných pohybových aktivit (EUCAPA) se koná každé dva roky v různých evropských metropolích. Poprvé se konala v roce 1986, naposledy pak před dvěma lety v Madridu. Tato významná oborová událost se do České republiky vrací po deseti letech, v roce 2006 byla stejně jako letos hostitelem česká kolébka oboru - Fakulta tělesné kultury. Zastřešující organizací je v současné době Evropská federace aplikovaných pohybových aktivit (IFAPA). „Jsme rádi, že se tato významná akce po deseti letech vrací na naši půdu,“ sdělil hlavní organizátor Ondřej Ješina z katedry APA.

Kongres bude probíhat z velké části v NH Hotelu, kde se také uskuteční jeho zahájení ve středu 15. června v 10 hodin dopoledne. Kromě představitelů Univerzity Palackého potvrdil svou účast náměstek hejtmana pro tělovýchovu a sport Radovan Rašťák. Jednou z hlavních hvězd je profesor kineziologie Martin Block z University of Virginia, který působí především v oblasti inkluze žáků s postižením do školní tělesné výchovy. Přihlášených je na 150 účastníků nejen z Evropy.

Hlavním cílem setkání je porovnat přístupy v jednotlivých evropských zemích a zamyslet se nad správným směřováním celého oboru APA. Proto je také použit oficiální název kongresu APA Road, který se dá volně přeložit jako APA na rozcestí. Celá akce bude laděna v duchu Beatles, což je znát hned při prvním nahlédnutí na webové stránky eucapa.upol.cz.

„V době, kdy je integrace ve školní TV ve většině zemí vnímána jako samozřejmá, je potřeba se zaměřit na aktivní životní styl osob se zdravotním postižením jako celek. Bude zajímavé pozorovat odlišné přístupy a vnímání předních evropských vědců. Přínosné budou také praktické workshopy,“ dodal Ješina.

V rámci kongresu účastníci zavítají i do krásných univerzitních prostor. Společenský večer proběhne v Laudonově sálu Pevnosti poznání, spousta aktivit včetně závěrečného rautu se pak uskuteční v moderním Aplikačním centru BALUO. Ve čtvrtek večer na akademiky čekají komentované prohlídky kouzelné historické Olomouce zakončené v různých zdejších půvabných hospůdkách.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew