Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
17.06.2013, 14:00, Stáří: 11 r.

Špičkové vědecké centrum oficiálně zahájilo činnost v nových prostorách

Autor: Martina Šaradínová

Čtyři nové výzkumné objekty včetně skleníků a dopravní a technické infrastruktury převzali dnes od zhotovitele stavby zástupci Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Slavnostní akt oficiálně ukončil budování špičkového olomouckého pracoviště, v němž vědci z tuzemska i zahraničí využívají nejmodernější přístroje a technologie.

Vznik Centra regionu Haná v areálu Přírodovědecké fakulty UP na ulici Šlechtitelů podpořila Evropská unie a státní rozpočet částkou 808 milionů korun. Celkové investiční výdaje projektu, které zahrnují stavební a inženýrské práce či vybavení výzkumnými přístroji a technologiemi, dosáhly bezmála 636 milionů korun. Vědci již od ledna využívají technologie a přístroje, z nichž některé jsou v Česku ojedinělé a i v Evropě se jimi může pochlubit jen několik výzkumných center. Partnery projektu a zároveň investory stavby jsou Univerzita Palackého, Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR a Výzkumný ústav rostlinné výroby.

„Dvojpodlažní budovy jsou vysoce účelové a zcela podřízené vědeckému výzkumu a náročným požadavkům nejmodernějšího přístrojového vybavení, které si žádalo sofistikované řešení vzduchotechniky, chlazení, elektroinstalací a inteligentního řízení,“ uvedla projektová manažerka Centra regionu Haná Jana Zimová. Součástí budov jsou například fytotronové komory s unikátní technologií pro monitoring a růst rostlin.

Stavba, jíž předcházely intenzivní administrativní a investiční přípravy a projektové práce, byla zahájena v březnu 2011 a trvala 24 měsíců. Zhotovitelem je sdružení firem VCES, a. s., Eurogema CZ, a. s., a MERCI, s. r. o.

Výzkum by nebyl možný bez kvalitního týmu

Zájem o práci v centru projevili i mnozí vědci ze zahraniční. Z celkového počtu 300 přihlášených z 30 států z celého světa, včetně Japonska a USA, bylo celkem přijato 31 nových vědeckých pracovníků a 32 doktorandů. Nyní v centru pracuje 130 vědců 12 národností.

„Pracovníci Centra regionu Haná patří v mnoha oborech ke světové špičce a máme na svém kontě již řadu významných úspěchů. Patří mezi ně i metoda, která umožňuje čtení složité dědičné informace pšenice, díky níž je centrum klíčovým účastníkem velkého mezinárodního projektu,“ uvedl vědecký ředitel Centra regionu Haná Jaroslav Doležel.

Mezi úspěchy centra patří například vylepšování užitných vlastností ječmene pomocí genetické modifikace. Transgenní ječmen se dále využívá k takzvanému molekulárnímu farmaření. Za zmínku stojí i zisk amerického patentu na nově připravenou sloučeninu Incyde odvozenou od rostlinných hormonů, která má zlepšit výnosy zemědělských plodin a o kterou projevil zájem komerční sektor.

Centrum hostí mezinárodní konferenci

Na slavnostní předání stavby naváže mezinárodní konference o rostlinných biotechnologiích – Olomouc Biotech 2013 Plant Biotechnology: Green for Good II. „Během pěti dnů budou na programu témata jako genetické šlechtění obilovin, reakce rostlin na stresové podněty a zvyšování jejich odolnosti vůči stresu nebo bioenergetika a propojení biotechnologického průmyslu s akademickou sférou,“ dodal ředitel Centra regionu Haná Ivo Frébort.

Centrum regionu Haná je jedním z univerzitních vědeckých center financovaných z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Loni v listopadu byl slavnostně otevřen Ústav molekulární a translační medicíny a na podzim oficiálně zahájí provoz v nových prostorách Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů.

Zprávu zpracovala Martina Šaradínová, oddělení komunikace UP


CENTRUM REGIONU HANÁ PRO BIOTECHNOLOGICKÝ A ZEMĚDĚLSKÝ VÝZKUM

Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum je výsledkem spolupráce mezi Univerzitou Palackého v Olomouci a olomouckými pracovišti Výzkumného ústavu rostlinné výroby a Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Každý zúčastněný subjekt do projektu vložil své nejlepší odborníky, specifické know-how a vybrané špičkové technologie. Centrum umožnilo podstatné rozšíření výzkumných kapacit univerzity i jejích partnerů, koncentraci vědeckého potenciálu na jednom místě a podporuje efektivní přenos výsledků vědy a výzkumu do aplikační sféry, což jsou jedny z hlavních cílů činnosti centra. Mezi další cíle patří ochrana duševního vlastnictví výsledků výzkumu formou licencí a intenzivnější uplatňování nejprogresivnějších biotechnologií v aplikační sféře a posílení konkurenceschopnosti regionálních podniků. Centrum regionu Haná představuje spojení mezi akademickou a podnikatelskou sférou nejen v oblasti zemědělství, ale i farmacie a dalších oborů. Prioritou je orientace na společnosti v České republice, významnými partnery jsou ale i zahraniční a nadnárodní společnosti.

VCES-EUROGEMA-MERCI, REGIONÁLNÍ CENTRA, OLOMOUC

Vítězem výběrového řízení na realizaci stavby Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum se stalo sdružení VCES-EUROGEMA-MERCI, REGIONÁLNÍ CENTRA, OLOMOUC. Vedoucím účastníkem sdružení byla společnost VCES, a. s., s podílem 50 procent, účastníky sdružení pak společnosti EUROGEMA CZ, a. s., s podílem 40 procent a MERCI, s. r. o., s podílem 10 procent.

VCES, a. s., zajišťuje generální dodávky staveb od přípravy zakázky přes zpracování projektové dokumentace až po vlastní realizaci stavby. Společnost VCES působí na stavebním trhu v České republice a na Slovensku. Ke klíčovým stavebním proudům společnosti patří pozemní stavby (občanské a bytové, sociální a nemocniční stavby, průmyslové stavby, rekonstrukce), vodohospodářské a vodní stavby, ekologické a inženýrské stavby a dopravní stavby. Svým podílem na českém stavebním trhu se VCES, a. s., řadí do první desítky stavebních dodavatelů. Od roku 2006 je součástí francouzské stavební skupiny Bouygues.

EUROGEMA CZ, a. s., je jednou z pěti největších stavebních firem v Olomouckém kraji. Portfolio podnikatelských aktivit tvoří dodávky pozemních a inženýrských staveb na klíč zejména v olomouckém regionu a provádění speciálního zakládání staveb v celé ČR. Společnost dále aktivně působí na trhu s realitami a v oblasti developingu.

MERCI, s. r. o., je výrobně-obchodní firma, která působí v oblasti návrhů, realizace, vybavování a zásobování laboratoří a chemických provozů pro oblast vědy, výzkumu, pro vysoké školy, vědecké instituce, chemický a farmaceutický průmysl, zdravotnictví, kontrolní a provozní laboratoře pro širokou škálu odvětví. S výrobními aktivitami je spojena činnost výzkumně-vývojová pro zavádění nových výrobků a technologií do výrobního programu firmy.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew