Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
09.03.2010, 07:20, Stáří: 14 r.

Slavnostní akty na UP: Inaugurace rektora, děkanek a děkanů pěti fakult UP

Autor: -red-, -map-

S přísahou na akademické žezlo a s vizí Univerzita Palackého – významný člen klubu evropských výzkumných univerzit, nedílná součást života města i kraje převzal 5. 3. prof. Miroslav Mašláň úřad rektora Univerzity Palackého. Ve shodný den byli v aule Právnické fakulty UP slavnostně inaugurováni také děkanka Pedagogické fakulty prof. Libuše Ludíková, děkanka Fakulty zdravotnických věd doc. Jana Marečková, děkan Filozofické fakulty doc. Jiří Lach, děkan Přírodovědecké fakulty prof. Juraj Ševčík a děkan Fakulty tělesné kultury doc. Zbyněk Svozil. Slavnostní inauguraci za účasti zástupců vysokých škol, státní správy a politické reprezentace bylo možné sledovat v přímém přenosu na univerzitních internetových stránkách.

„Často hovoříme o tom, že univerzita nemá být prostým souborem fakult a fakulty nemají být jen množinou ústavů či kateder. Naplňme tedy tato slova a hledejme jednotící prvky, odstraňme nezdravou rivalitu, vzájemně se ctěme, spolupracujme,“ zaznělo v projevu nového rektora prof. Miroslava Mašláně.

Jeho předchůdce prof. Lubomír Dvořák shrnul změny, které univerzita zaznamenala během právě ukončeného funkčního období. Prof. L. Dvořák hovořil o stabilizaci Právnické fakulty, o zdárně se vyvíjející infrastruktuře UP, zmínil navýšení počtu studentů na současných více než dvaadvacet tisíc i vznik Fakulty zdravotnických věd. Za významné považuje emeritní rektor také to, že se olomoucké univerzitě podařilo akreditovat na všech fakultách studijní programy v rovině jak bakalářské, magisterské, tak i doktorské. Emeritní rektor prof. Dvořák ocenil také dobrou spolupráci se statutárním městem Olomouc i Olomouckým krajem, kvalitní propagaci UP, jejíž zpětná vazba budiž viděna např. v současných třiceti tisících přihlášek ke studiu na UP. Za problematickou naopak považuje např. klesající kvalitu přijímaných studentů na některých oborech UP. Z rukou nově inaugurovaného rektora UP prof. M. Mašláně v průběhu slavnostní chvíle pak převzal Pamětní medaili UP obnovené univerzity z roku 1947, a to jako ocenění činnosti v průběhu čtyřletého působení v nejvyšší akademické funkci. Pamětní medaili obdrželi také emeritní děkani FF a FTK prof. Ivo Barteček a prof. Dušan Tomajko.

Slavnostní inauguraci bylo možné sledovat v přímém přenosu na Žurnálu Online. Z přenosu bude pořízen záznam, který bude k dispozici ke stažení na stránkách Žurnálu Online. Na přípravě přímého přenosu se podíleli pracovníci oddělení audiovizuálních služeb a Centra výpočetní techniky.

Nový rektor Univerzity Palackého nastoupil do funkce 1. 2. 2010 a jeho funkční období potrvá do 31. 1. 2014.
Funkční období nově inaugurovaných děkanů a děkanek fakult UP je následující:
FF, PřF, PdF: od 1. 2. do 31. 1. 2014,
FTK: od 9. 2. do 8. 2. 2014,
FZV: od 1. 3. 2009 do 28. 2. 2013.

Oddělení komunikace UP požádalo pana rektora a nově inaugurované děkany a děkanky k zaslání inauguračních projevů. Texty, které jsme obdrželi - inaugurační projevy nebo programové teze - přinášíme zde (formát PDF):

foto -za-



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew