Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
14.04.2016, 07:57, Stáří: 8 r.

Školáci se mohou stát námořníkem i vojákem. Pevnost poznání a Plavby Olomouc zvou na netradiční výlety

Autor: OK

Olomouc (13. dubna 2016) – Netradiční školní výlet nabízí Pevnost poznání ve spolupráci s Plavbami Olomouc a kapitánem Šimonem Pelikánem, který organizuje plavby po řece Moravě. Děti se dozvědí nejen o historii města, ale také zblízka poznají život v řece Moravě a jejím okolí. Dobrodružnou cestu na lodi doplní zábavný interaktivní program v muzeu vědy Univerzity Palackého.

Děti prozkoumají cestu vody od pramene až k dolnímu toku. Při putování nahlédnou pod vodní hladinu a seznámí se s pozoruhodným vodním prostředím tak, jak ho neznají. „Ukážeme si, jak se mění charakter a rychlost vodního proudu a kde jsou na řece vhodná místa pro život jednotlivých živočichů. Každá plavba potrvá 45 minut,“ lákal na program Šimon Pelikán, který je mistrem světa ve sjezdu na divoké vodě a také se účastnil na historické plachetnici plavby přes Atlantský oceán. Je absolventem Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého a s Pevností poznání spolupracuje na dalších popularizačních aktivitách. „Na lodi bude zaručena bezpečnost dětí, které obdrží záchranné vesty a budou pod řádným dohledem dospělých průvodců. Jsme připraveni i na nepříznivé počasí, máme zastřešení lodi i deky.“

Kromě biologie se školáci naučí číst ve starých mapách a zjistí, jaké orientační pomůcky během svých plaveb námořníci používali. Uvidí mapy starověkého Řecka nebo z doby Kryštofa Kolumba. Byly navigační systémy stejné, nebo se něčím lišily? Žáci se také podívají do historie olomoucké pevnosti a odhalí nejednu záhadu. „Pomocí vojenských kostýmů a interaktivního divadla se přenesou v čase a stanou se opravdovými vojáky. Zjistí, jak vypadal život v 18. století, jak se žilo v pevnosti i jak tehdejší Olomouc voněla,” řekla autorka programu Kateřina Kadlecová.

Projekt vychází z rámcového vzdělávacího projektu pro školy. Je určený mateřským, základní i středním školám. Výlety na lodi se zaslouženě staly hitem loňského léta. Erudovaná posádka přibližuje atraktivní formou zážitkové pedagogiky lokální historii, současnost i budoucnost. Díky našemu spojení budeme moci nabídnout opravdu unikátní vzdělávací program,” řekl Matěj Dostálek, ředitel Pevnosti poznání.

Interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání nabízí také volná místa na letních příměstských táborech. Děti budou v rámci programu luštit záhady, poznají tajemný podmořský život, vesmír nebo se zapojí do vědecké dílny. Během pěti dnů se určitě nebudou ani na chvíli nudit. Volná místa jsou pro děti od 10 do 12 let a od 7 do 9 let (více informací o programu).

Kontakt:

Martina Vysloužilová
Univerzita Palackého v Olomouci | Pevnost poznání
E: martina.vyslouzilova@upol.cz | T: 603 359 126 | www.pevnostpoznani.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew