Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
31.05.2016, 08:37, Stáří: 8 r.

Seznamte se se soudním řízením jinak než jen z učebnic. Prakticky

Autor: Eva Hrudníková

Sporné řízení na konci semestru rozhodoval soudce Okresního soudu ve Zlíně Jiří Němec.
Foto: PF UP

Učíme prakticky. To je podstatou předmětu Simulované soudní jednání, který si mohou zapsat jako volitelně povinný předmět studenti vyšších ročníků olomoucké právnické fakulty. Jejich práce v letním semestru (Simulovaná soudní jednání 2) vyvrcholila dvěma soudními jednáními, která rozhodovali zkušení soudci z praxe.

Cílem předmětu je rozvíjet schopnosti studentů prakticky aplikovat právní normy prostřednictvím konkrétních kauz z oblasti odvětví soukromého práva. V letním semestru si předmět zapsalo 13 posluchačů práv. Polovina pracovala na případu nesporného řízení (řízení o svéprávnosti) a polovina sporného řízení (žaloba o vyklizení). „Zadání případů jsou každý semestr jiná. Vymýšlíme je s kolegyní. Jsou hodně inspirovaná praxí. Někdy využijeme i zkušenosti soudců,“ řekl Ondřej Šmíd, který předmět vyučuju spolu s kolegyní z katedry soukromého práva a civilního procesu Renátou Šínovou.

Studenti pracují na reálných případech, aby praktický dosah byl co největší – připravují žalobu, repliku, vypracovávají i znalecké posudky nebo lékařské zprávy. A učí se samozřejmě vystupovat před soudem. „Simulovaná soudní jednání jsem si vybral, protože jsem chtěl propojit teoreticky nabyté zkušenosti z výuky v praxi a zažít si jednu z procesních rolí v civilním soudním řízení na vlastní kůži,“ vysvětlil student 4. ročníku Jan Grepl. Předmět měl zapsaný celkem dvakrát. „Poprvé jsem zastával roli advokáta ve sporném řízení, podruhé jsem byl v nesporném řízení soudní znalec – psychiatr. Musím říci, že role advokáta byla pro mne pohodlnější, protože jsem mohl před soudem argumentovat ‚naplno‘, vyslýchat svědky svým vlastním způsobem a snažit se jednání kočírovat i podle sebe. Jako soudní znalec jsem se musel poprat s nelehkou úlohou vypracovat znalecký posudek,“ popsal Jan Grepl. Předmět doporučuje všem, kteří se chtějí seznámit se soudním řízení jinak než z učebnic, zákonů či náslechů. „Věřím, že nám všem, co jsme se výuky účastnili, získané zkušenosti pomohou za hranicemi naší fakulty, když se postavíme před soud v rámci svých budoucích profesí.“

Sporné řízení na konci semestru rozhodoval soudce Okresního soudu ve Zlíně Jiří Němec, nesporné soudkyně téhož soudu Petra Zelić. Právě přítomnost profesionálních soudců ocenila studentka Aneta Flídrová, i ona si předmět zapsala v zimním i v letním semestru. „Chtěla jsem si vyzkoušet vyřešit případ od počátku až do konce, zkusit si napsat možná podání ve věci a vypracovat potřebné dokumenty. Největším lákadlem pro mě byla možnost účastnit se samotného jednání ve věci před skutečným soudcem,“ uvedla studentka 4. ročníku. Soudci spolupracují s fakultou ve svém volném čase. „Jejich zpětná vazba je objektivní a studenti si jí velmi cení,“ dodala Renáta Šínová.

Předmět Simulované soudní jednání se vyučuje na fakultě sedmým rokem a je určen pro menší skupinu studentů. Zaveden byl prostřednictvím Fondu rozvoje vysokých škol. Prakticky zaměřených předmětů nabízí olomoucká právnická fakulta celou řadu – například Moderní řešení soukromoprávních sporů, Aktuální otázky lidských práv, Řešení konfliktů a mediace a samozřejmě právní kliniky.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew