Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
05.05.2014, 14:36, Stáří: 10 r.

S Chomským se v Olomouci setkají odborníci i široká veřejnost

Autor: Martina Šaradínová

Olomouc (5. května 2014) – Především druhé nejstarší tuzemské univerzitě zasvětí svoji vůbec první návštěvu České republiky americký filozof, lingvista a logik Noam Chomsky. Na pozvání Univerzity Palackého v Olomouci vystoupí 5. a 6. června nejen na jazykovědné konferenci, ale zúčastní se i debaty pro veřejnost. Registrace na ni bude spuštěna v nejbližších dnech na www.chomsky.upol.cz.

„Uvítáme odborníka, který rozhodným způsobem a silou svého intelektu měnil a mění společnost a do značné míry ovlivňoval postoje veřejnosti ve Spojených státech i v celém západním světě. Je vždycky dobré a užitečné podobným osobnostem naslouchat a třeba s nimi i dílčím způsobem polemizovat. Jeho návštěva je důkazem toho, že Univerzita Palackého se stala v řadě oborů centrem mezinárodního dění a láká významné hosty. Přítomnost Noama Chomského bude jedním z vrcholů těchto aktivit,“ uvedl rektor Jaroslav Miller.

Lidé se mohou zeptat

Před veřejnost předstoupí jeden z nejvlivnějších intelektuálů současnosti 5. června v 19:00 v kině Metropol. V rámci debaty moderované děkanem Filozofické fakulty Univerzity Palackého Jiřím Lachem bude odpovídat i na dotazy, které již lze zasílat prostřednictvím formuláře na www.chomsky.upol.cz. „Besedy se zúčastní také český filozof působící na Univerzitě Palackého Martin Škabraha a režisér a dokumentarista Vít Janeček. Tématem diskuze bude současná politika a filozofie,“ uvedl prorektor pro vnější vztahy Petr Bilík. Zájemci se mohou besedy zúčastnit na základě registrace a po uhrazení poplatku 300 korun.

Pomohlo renomé fakulty i osobní kontakty

O den později se Chomsky zúčastní odborné konference Olomouc Linguistics Colloquium (Olinco), kterou pořádá Filozofická fakulta Univerzity Palackého.

„Na možnost cesty do Olomouce jsme se profesora Chomského poprvé zeptali loni v září v Terstu, kde přebíral čestný doktorát. Odpověděl, že na jazykovědnou přednášku ho do Česka vlastně ještě nikdo nepozval a že v poslední době docela rád cestuje. Vzali jsme to jako nadějnou odpověď a od té doby s ním jednali,“ uvedla proděkanka fakulty a organizátorka konference Ludmila Veselovská. Podle ní kladnou odpověď Chomského zásadně ovlivnila skutečnost, že na olomoucké katedře anglistiky a amerikanistiky působí jako hostující profesor Joseph Embley Emonds, jenž se s Chomským zná osobně. Olomoucká filozofická fakulta je navíc dlouhodobě spojena s výukou generativní gramatiky, kterou Chomsky založil.

„Olomouc pořádala už v devadesátých letech pět ročníků letní školy generativní gramatiky, a tím se nepochybně dostala do povědomí lidí v našem oboru, především v zahraničí. Takže profesor Chomsky přijede na pozvání osoby jemu známé a do místa, o kterém minimálně slyšel,“ doplnila Veselovská. Téma svého vystoupení na odborné konferenci lingvista ještě neoznámil. Přednáška nebude přístupná veřejnost.

Noam Chomsky (nar. 1928) je emeritním profesorem lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu. Levicově orientovaný politický aktivista je známý svým kritickým postojem ke globalizaci a jejím dopadům, k válečným konfliktům, k zahraniční politice USA, Izraele a dalších vlád. Během své první návštěvy v České republice se zastaví i v Praze.

Zprávu zpracovala Martina Šaradínová, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew