Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
27.01.2015, 10:59, Stáří: 9 r.

Rozsáhlé, důkladné, systematické i čtivé. Takové jsou první Dějiny československého komiksu 20. století

Autor: OK

Olomouc (27. ledna 2015) Vyšly akademické Dějiny československého komiksu 20. století. Třísvazková, tisícistránková studie s 550 barevnými produkcemi je dosud nejrozsáhlejším fundovaným zmapováním historie domácího komiksu. Slavnostní křest díla, na němž spolupracovali odborníci z Filozofické fakulty Univerzity Palackého (FF UP) a Akademie věd České republiky, se uskuteční ve čtvrtek 29. ledna v pražském Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR (ÚČL AVČR).

Komplet, sestávající ze dvou bohatě ilustrovaných výkladových knih a doplňkové rejstříkové brožury, sleduje vývoj a osudy komiksové formy na území dnešního Česka a Slovenska od jejích počátků v česky a slovensky psaném periodickém tisku pozdního Rakousko-Uherska až po překotný rozvoj po roce 1989. Je výstupem společného grantového projektu ÚČL AVČR a FF UP.

Pří výzkumu jsme vycházeli z primárních zdrojů, tedy jsme především procházeli novinové a časopisecké fondy knihoven – ve 20. století byly totiž domovem domácího komiksu primárně právě periodika. A to často i taková, u nichž jsme to nečekali – jako například Železničář či Potápěč. Zároveň jsme vedli rozhovory s pamětníky – samými autory, redaktory a podobně, uvedl za autory díla koordinátor Centra pro studia komiksu FF UP a zároveň člen katedry žurnalistiky Martin Foret.

Mezi vydáním knihy a začátkem prací na ní uplynulo pět let, přičemž hlavní část výzkumu se uskutečnila díky projektu podpořeného Grantovou agenturou České republiky v letech
2010–2012.

„Kladli jsme důraz na původní tvorbu, dobře si však uvědomujeme neoddělitelnost československé produkce od mezinárodního kontextu, který zejména v některých obdobích zásadně ovlivňoval místní vnímání komiksu. Naše Dějiny československého komiksu proto prezentujeme v jejich logických, všeobecně kulturních i úžeji komiksových souvislostech: s důrazem na proměny a vývojové tendence, ne jako soubor izolovaných profilů několika vybraných osobností textu,“ vysvětlil východiska badatelského přístupu hlavní redaktor Dějin a pracovník ÚČL AVČR Pavel Kořínek.

Kniha nabídla také jedinečnou příležitost poupravit či přímo vyvrátit řadu často tradovaných zjednodušení a omylů. Upravuje například představu o tom, že by se v Česku komiks vyvíjel výrazněji až po roce 1989, že jeho předcházející vývoj byl opakovaně přerušován, dramaticky potlačován oběma totalitními režimy nebo že komiksů vycházelo velmi málo a že nevznikalo vlastně nic zajímavého – s několika výjimkami, nejčastěji Rychlých šípů, Čtyřlístku a tvorby Káji Saudka, případně několika sci-fi komiksů z mládežnických časopisů.

Domácí tradice je ve skutečnosti poměrně bohatá, oněch let úplného útlumu je málo. V podstatě se jedná pouze o druhou polovinu druhé světové války a první polovinu padesátých let, třeba za normalizace vycházelo v novinách a časopisech mnohem více komiksů než dnes,“ zdůraznil Foret.

Dějiny československého komiksu 20. století jsou určeny všem, které historie domácího komiksu zajímá. Jeho autoři sice usilovali o akademické dějiny, zároveň však chtěli, aby kniha byla přehledně organizovaná, čtivá a čtenářsky atraktivní. A to se podle Martina Foreta podařilo i díky grafikům a vydavateli. Dějiny tak mohou být zajímavé i pro čtenáře, které komiks jako takový nezajímá, neboť funguje jako příklad specifického kulturního fenoménu, provázaného s dějinami československého 20. století.

Na knize jsme pracovali pět let, věnovali jsme jí tisíce hodin práce. Byla to má první intenzivní zkušenost s týmovou badatelskou prací a jsem nadšený nejen z toho, že kniha vyšla, ale i z toho, jak ve výsledku vypadá. Její vznik také ale vnímám v určitém smyslu jako začátek – dějiny československého komiksu jsou zmapovány, otevřel se prostor pro bádání subtilnější, konkrétnější a hlubší,“ uzavřel Martin Foret.

Komplexní tisícistránkovou studii uvedlo na trh nakladatelství Akropolis. Její slavnostní křest se uskuteční ve čtvrtek 29. ledna od 13 hodin v zasedací místnosti ÚČL AVČR. Kmotrem publikace bude historik, spisovatel a také oceňovaný komiksový scénárista Pavel Kosatík.

Více ZDE: www.dejinykomiksu.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew