Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
21.03.2012, 12:29, Stáří: 12 r.

Reprezentace vysokých škol nesouhlasí s postupem MŠMT

Autor: Velena Mazochová

foto Hans Štembera (www.parlamentnilisty.cz)

Rozhodnutí ministra školství Josefa Dobeše o prodloužení akreditace Fakulty právnické ZČU navzdory nesouhlasnému stanovisku Akreditační komise vyvolalo řadu odmítavých reakcí ze strany akademiků a studentů českých vysokých škol. Koncem minulého týdne se k nim připojili také děkanky a děkani UP, kteří ve svém prohlášení odmítli krok MŠMT a podpořili jak postup Akreditační komise, tak i postoj ČKR. Nesouhlas vyjádřil ve svém prohlášení také Akademický senát Filozofické fakulty UP.

Rektor UP prof. Miroslav Mašláň, CSc., považuje řešení celé kauzy za nešťastné. „Do rozhodnutí ministerstva by se měly promítnout dvě věci. Jednak stanovisko Akreditační komise, jednak jakási lidskost, vstřícný přístup ke studentům fakulty, kteří za situaci nijak nemohou. Nejlepším řešením by podle mého názoru bylo nechat současné studenty dostudovat a nepřijímat nové,“ řekl pro Žurnál UP.

K podobnému stanovisku dospěli i rektorka Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová a iniciátoři „Prohlášení učitelů a studentů Fakulty filozofické ZČU“, kteří se shodli se na tom, že současná situace zhoršuje celkový obraz ZČU. „Rektorka ZČU a iniciátoři prohlášení důrazně nesouhlasí s tím, aby byli přijímáni studenti do 1. ročníku magisterského studijního programu Fakulty právnické v akademickém roce 2012/13,“ uvedli mj. ve svém společném vyjádření.

Předsednictvo ČKR spatřuje v rozhodnutí MŠMT mocenský zásah do odborného a právně závazného stanoviska Akreditační komise. „Ministr Dobeš učinil bezprecedentní krok, který zcela jistě nesvědčí o deklarované snaze o zvýšení kvality vysokoškolského vzdělávání a vzbuzuje zásadní pochybnosti o respektu ministra k platnému zákonu o vysokých školách,“ zdůraznili členové předsednictva ČKR v přijatém usnesení.

Zástupci studentů ze Studentské komory RVŠ jsou přesvědčeni, že MŠMT účelově využilo situaci studentů a pedagogů Fakulty právnické ZČU k politickému zásahu do nezávislosti Akreditační komise. „Postup ministra školství při prodloužení akreditace magisterského studijního programu Právo a právní věda FPR ZČU dokazuje, že obavy z dopadů navrhované reformy vysokých škol na akademické svobody a nezávislost vysokoškolského prostředí jsou zcela oprávněné,“ uvedla SK RVŠ.

MŠMT prodloužilo akreditaci magisterského studijního programu Právo a právní věda plzeňské Fakulty právnické do roku 2016 v rozporu s doporučením Akreditační komise. Ta ve svém vyjádření označila rozhodnutí MŠMT za nezákonné.

Zdroje a další informace jsou k dispozici na webových stránkách ZČU, Akreditační komise, MŠMT, ČKR a SK RVŠ

Velena Mazochová


Odkazy na související informace:

http://crc.muni.cz/

www.skrvs.cz

www.akreditacnikomise.cz/cs/aktuality.html

www.msmt.cz

www.zcu.cz/media/komentare/ZCU_FF_prohlaseni_150312.pdf 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew