Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
30.01.2015, 13:55, Stáří: 9 r.

Reactor posílí kontakt studentů s praxí. Nový projekt do Olomouce přivede praktiky divadla i filmu

Autor: OK

Olomouc (30. ledna 2015)ky studentské iniciativě vzniká na Katedře divadelních a filmových studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého nový přednáškový cyklus, jehož úkolem je spojit praxi s teorií, divadlo s filmem. Prostřednictvím projektu Reactor bude vysokoškolákům už v letním semestru přednášet například dramatik a režisér David Drábek či taneční publicistka, choreografka a režisérka Nina Vangeli.

Za původní ideou projektu stojí posluchačka třetího ročníku oboru Teorie a dějiny dramatických umění Petra Pánková. Aktuálně připravený program přednáškového cyklu má rozšířit povědomí studentů o osobnostech současného divadla a filmu. Petra Pánková však už nyní uvažuje o jeho budoucím rozšíření.

 Ve většině přednášek se zaměřujeme na činohru a historii divadla. Vždy nám však chybělo ‚něco‘, co by nás inspirovalo, něco, co by nás vedlo ke sledování současné divadelní scény a rozšířilo povědomí o různé alternativní směry. Se spolužáky jsme o tom diskutovali už v prvním ročníku, později jsme nápady zahrnuli prorektora Univerzity Palackého Petra Bilíka, který nám na katedře přednáší Management kultury. Letos se nám místo ‚možná by to šlo‘ dostalo skutečné podpory a vedení v jeho realizaci,“ uvedla vedoucí projektu Reactor Petra Pánková.

První cyklus přednášek je připraven. V letním semestru se zaměří na oblast současného alternativního divadla a studenti se tak budou moci osobně seznámit s nejvýznamnějšími osobnostmi z oblasti tance, pantomimy, site-specific a činohry.

Aktuálně je předmět koncipován jako štafetová přednáška střídající se s tvůrčím seminářem. Studenti se ve spolupráci s pedagogem budou na hosta ‚připravovat‘, budou zjišťovat informace o jeho tvorbě a připravovat si pro něj zajímavé dotazy. Výstupem pak bude kromě povinné účasti také písemná práce související s tématem jedné z prezentací hosta. Přednášek se mohou účastnit i studenti jiných kateder, fakult, bez zapsání předmětu,“ vysvětlila Pánková. První z přednášek se podle harmonogramu uskuteční už 24. února od 15 hodin, do Olomouce přijede Radim Vizváry, který se bude věnovat pantomimě.

Maximálně posilovat kontakt studentů s praxí je jedním z dlouhodobých cílů naší katedry, jen tak je lze dobře připravit na přechod do reálného světa. Součástí toho je i umožnit studentům kontakt s lidmi přímo z oblasti živé kultury a mediálního průmyslu, kteří mohou bezprostředně a nejlépe popsat, jaké trendy, výzvy, ale i nástrahy tato sféra nabízí a skrývá. Právě takovou zkušenost by měl Reactor zprostředkovat,“ shrnul aktivitu studentů vedoucí katedry Jakub Korda. Kvituje přitom, že s konkrétní ideou přišli právě studenti, kteří projekt připravili a sami jej z velké části i produkují. Vedoucí katedry divadelních a filmových studií tuto aktivitu vnímá mimo jiné i jako výsledek kreativní atmosféry, která na katedře panuje. V zimním semestru následujícího akademického roku připraví studenti cyklus, který přivítá hosty z filmové oblasti.

Program Letní semestr 2015:
Radim Vizváry – pantomima – 24. 2.
Nina Vangeli – tanec – 10. 3.
Denisa Václavová – site specific – 7. 4.
David Drábek – činohra – 21. 4.
V rámci festivalu Divadelní flóra – 28. 4.

Fotografie ke stažení:

 

http://zurnal.upol.cz/media/IMG_0198-2.jpg 

(na fotografii jsou členky týmu Reactor (zleva: Tereza Tylová, Petra Pánková, Michaela Valsová, Zuzana Českáková, Zuzana Taxová)

Značka projektu:

http://zurnal.upol.cz/media/reactor_full.pdf



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew