Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
21.10.2015, 09:30, Stáří: 8 r.

RCPTM díky evropskému projektu rozšíří přístrojové vybavení

Autor: OK

Olomouc (21. října 2015) – Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci bude moci rozšířit své přístrojové vybavení a tím posílit výzkumné aktivity. Přispěje k tomu projekt Rozvoj výzkumných kapacit RCPTM, díky němuž vědecké centrum vybudované v letech 2010 až 2014 a podpořené z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace získá na rozvoj infrastruktury téměř 30 milionů korun.

Realizace projektu povede k posílení kvality a rychlosti transferu technologií a znalostí do praxe i k rozšíření spolupráce s aplikační sférou. Současně očekáváme účinnější a větší přenos nových poznatků z komerční sféry do výzkumu a vzdělávání,“ uvedl projektový manažer Dalibor Jančík.

Hlavním cílem projektu je doplnit vědeckou infrastrukturu vědeckého centra. Díky novému přístrojovému vybavení budou moci vědci posílit výzkum například při vývoji a aplikaci vysoce selektivních a účinných analytických metod na principu chromatografie a hmotnostní spektroskopie, interakci nanomateriálů s biologickými systémy na buněčné úrovni, studiu fotoluminiscenčních vlastností nanomateriálů a dalších směrech bádání.

Regionální centrum má velmi kvalitní přístrojové vybavení. Vzhledem k rozvoji výzkumu i technologií je ale třeba ho průběžně doplňovat. Proto jsme udělení dotace velmi přivítali,“ doplnil Jančík.

Odborníci v RCPTM se věnují zejména vývoji nanomateriálů a chemických látek, které mohou najít uplatnění například v medicíně, biotechnologiích, potravinářství či ochraně životního prostředí.

 

Kontaktní osoba:

Radek Zbořil | ředitel
Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci | RCPTM
E: radek.zboril@upol.cz | T: 585 634 947



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew