Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
03.05.2016, 12:30, Stáří: 8 r.

Průzkum Vědeckotechnického parku UP: mladí lidé chtějí podnikat. S rozjezdem jim může pomoci Podniková hlava

Autor: OK

Olomouc (3. května 2016) – Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci zjišťoval, co studenti očekávají od budoucnosti, jaké mají pracovní plány po studiích. Do průzkumu, na jehož metodice odborníci spolupracovali s katedrou psychologie filozofické fakulty, se zapojilo 1800 respondentů. Nejpočetnější skupinou mezi nimi byli studenti ve věku 21 až 23 let. Výsledky průzkumu popsaly vývoj postojů mladých lidí a potřeb směřujících k zaměstnání či k podnikání. 

Z průzkumu Kariérních a pracovních plánů a zájmů studentů Univerzity Palackého vyšlo najevo, že se mezi roky 2012 až 2016 snížil počet těch studentů, kteří na dobu po ukončení svého studia nemají žádné plány. „Z celkového počtu oslovených nemělo plány po ukončení studia 13,46 % studentů, což je od roku 2012 pokles o více než 5,5 %. Tento trend se projevil i v počtu studentů, kteří přemýšlejí o tom, že po studiích začnou podnikat,“ uvedl ředitel VTP Jiří Herinek.

Procento těch, kteří si myslí, že je podnikání náročnější, avšak zároveň se v budoucnu chtějí podnikání věnovat, se zřetelně zvýšilo. „Začít podnikat již s určenou komoditou či v určitém oboru chce aktuálně 5,82 % studentů, jedná se o navýšení oproti předchozím rokům. Navíc 2,71 % chce začít podnikat, ale zatím nemá konkrétní představu,“ dodal Herinek.

Studenti v dotazníku nejčastěji uváděli, že by ocenili pomoc s přípravou podnikatelského plánu (30,19 %), setkání se se zkušeným mentorem (19,68 %) či jeho supervizi a rady týkající se vyřízení úvěru nebo nalezení investora (19,42 %).

Mezi další zajímavé zjištěné informace patří například ta, která se týká přivýdělku při studiu. Studentů, kteří si nemusejí, ale chtějí přivydělávat při studiu, je zhruba 60,8 % z celkového počtu dotázaných. Přes 60 % z nich chce pracovat/brigádničit ve svém oboru.

Originální podnikatelské nápady

I z těchto důvodů Vědeckotechnický park UP každoročně vyhlašuje soutěž Podnikavá hlava. Do letošního, sedmého ročníku se mohou zájemci se svými podnikatelskými záměry hlásit do 24. května 2016. Autoři nejlepších nápadů se mohou těšit na finanční odměnu a na další zajímavé benefity na podporu podnikání. Do soutěže se mohou hlásit začátečníci i zkušení podnikatelé z celé republiky. „Aby byly soutěžní příspěvky co nejlepší, mohou soutěžící svůj záměr diskutovat s konzultanty VTP UP. Pro zájemce připravujeme také dva workshopy zaměřené na marketing a propagaci a na tvorbu rozpočtu a možnosti financování. V neposlední řadě dostanou finalisté možnost prezentovat svůj produkt nebo službu před stovkami účastníků konference o podnikání UP Business Camp 2016,“ vypočítal zajímavé nabídky Herinek.

 

 

Soutěž vám dá zpětnou vazbu

Soutěží Podnikavá hlava prošlo za dobu její existence více než 200 budoucích podnikatelů. Vítěz loňského ročníku, softwarový analytik Michal Šnajdar, rozjel projekt GoCatchMe. Účast v soutěži by všem zájemcům doporučil. „Zázemí VTP UP, poradenství a partnerství s Univerzitou Palackého velmi přispělo k urychlení realizace mého podnikatelského záměru. Ocenil jsem, že někdo nezávislý a dostatečně zkušený v podnikání mi dal zelenou. Tohle dokáže člověka namotivovat ze všeho nejvíce,“ zhodnotil Šnajdar.

Vítěz 7. ročníku bude znám po velkém finále, jež se uskuteční 15. června 2016. Nejúspěšnější soutěžící získá jako odměnu pronájem kancelářských prostor v hodnotě až 150 000 Kč, možnost pravidelného mentoringu a konzultací svého podnikatelského záměru se zkušenými podnikateli a finanční odměnu ve výši 50 000 Kč.

Podnikavá hlava je pořádána pod záštitou Olomouckého kraje a je podpořena podniky ERSTE, Business Angels Club či Vinylové hodiny. Podrobné informace o soutěži jsou dostupné na www.podnikavahlava.cz či na Facebooku.

 

Kontaktní osoba:

Kateřina Zelinková | event manager
Univerzita Palackého v Olomouci | Vědeckotechnický park
E: soutez@vtpup.cz | T: 585 631 420



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew