Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
03.10.2014, 12:57, Stáří: 10 r.

Projekt RCPTM skončil, vědecké centrum se zařadilo mezi špičková pracoviště

Autor: OK

Olomouc (3. října 2014) – Větší uplatnění výsledků výzkumu v průmyslové a podnikatelské praxi a zvýšení konkurenceschopnosti regionu i celé České republiky – to jsou primární cíle projektu Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), jehož realizační fáze na konci září po čtyřech letech skončila. Vědecké centrum za zhruba 500 milionů má k dispozici špičkové zázemí a pracuje v něm asi stovka vědců z téměř 20 zemí.

„Jsem upřímně rád, že se nám podařilo nejen postavit novou budovu a zprovoznit veškeré technologie, ale i personálně stabilizovat vědecký tým,“ uvedl ředitel RCPTM Radek Zbořil. Doplnil, že RCPTM dosahuje vysoké míry internacionalizace, neboť zhruba čtvrtina vědců pochází ze zahraničí.

V rámci projektu vznikla v holickém areálu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci nová budova nanomateriálového a chemického výzkumu. K nejvýznamnějším vědecko-výzkumným aktivitám patří například zavedení velkokapacitní technologie výroby nanočástic elementárního železa, které dnes již běžně využívají firmy v moderních technologiích pro sanaci vody či půdy. Vědci věnují velkou pozornost také medicínskému výzkumu. Mimo jiné patentovali technologii přípravy komplexních sloučenin přechodných kovů, které vykazují in vitro mnohem větší protinádorovou aktivitu než stávající léčiva. Společně s kolegy z lékařské fakulty poprvé popsali vysokou antibakteriální a antimykotickou aktivitu nanočástic stříbra a patentovali způsob jejich ukotveni na různých substrátech.

Pracovníci RCPTM jsou také zapojeni do řady mezinárodních projektů a sdružení. Podílejí se například na projektu Observatoř Pierra Augera v Argentině, pro nějž vyvíjejí optická zařízení pro detekci vysokoenergetického kosmického záření. Zdejší specialisté se účastní rovněž kolaborace CERN-ATLAS.

Vynikajících výsledků, které vědci publikují každoročně ve více než 200 pracích v prestižních odborných časopisech, dosahují také díky špičkovému vybavení. Patří k němu mimo jiné v tuzemsku nejvýkonnější elektronový mikroskop. „Vysokorozlišovací transmisní elektronový mikroskop je schopen nahlédnout do struktury materiálů až na úrovni atomů a současně přesně zmapovat jejich chemické složení. Vědcům otvírá dveře například do světa dvoudimenzionálních materiálů na bázi grafenu s unikátními elektrickými, mechanickými a optickými vlastnostmi,“ uvedl projektový manažer Dalibor Jančík.

Projekt RCPTM byl schválený v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Kromě  Evropské unie na něj přispěla i Univerzita Palackého a státní rozpočet České republiky.

Kontaktní osoba:

Radek Zbořil I generální ředitel RCPTM

Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

E: radek.zboril@upol,cz I T: 585634947



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew