Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
08.10.2015, 12:20, Stáří: 9 r.

Projekt pedagogické fakulty E-Bezpečí je nejlepší v republice. Postupuje do evropského kola

Autor: OK

Olomouc (8. října 2015) Vzdělávací aktivity pro rodiče i děti zaměřené na bezpečné využívání internetu, řešení problémů se šikanou na sociálních sítích nebo provoz online poradny – to jsou nejdůležitější aktivity pedagogů z Univerzity Palackého, kteří jsou zapojeni do projektu E-Bezpečí. Že má jejich práce smysl a skvělé výsledky, potvrdila „zlatá“ medaile, kterou získali v národním kole prestižní soutěže s názvem Evropská cena prevence kriminality za rok 2015. Projekt E-Bezpečí tak bude Českou republiku prezentovat v Lucembursku. Vyhodnocení národních projektů se uskuteční 18. prosince.

Projekt Centra prevence rizikové virtuální komunikace se za dobu své existence významně vepsal do povědomí veřejnosti svým zaměřením na prevenci bezpečného chování dětí a mládeže v prostředí internetu. „Je pochopitelné, že aktivity spojené s tímto projektem znamenají velkou zátěž pro kolegy, kteří mu věnují své síly. Proto mne obzvláště těší, že tato práce obdržela tak významné ocenění a bude reprezentovat Českou republiku v Lucembursku na konferenci EUCPN. Tento úspěch je pochopitelně i úspěchem naší fakulty. Držíme kolegům palce, aby reprezentace v Lucembursku byla stejně úspěšná,“ vyjádřil se děkan pedagogické fakulty Čestmír Serafín.

Kromě vzdělávacích aktivit projekt provozuje online poradnu, která ročně řeší téměř 300 případů spojených se zneužíváním internetových technologií. Od začátku projektu pomohla více než 1300 klientům z celé republiky. Lektoři každoročně navštíví více než 150 škol. Projekt zaštiťuje také řadu výzkumných šetření zaměřených na výskyt rizikových jevů v prostředí internetu. „Naším cílem je aktivovat zájem dětí o témata spojená s bezpečným chováním v prostředí internetu, nabídnout jim vhodná řešení, vypěstovat v nich základní bezpečnostní návyky a podnítit je k pozitivnímu používání internetových služeb. Získání této prestižní ceny si nesmírně vážíme – je pro nás signálem, že naše práce není zbytečná," uvedl Kamil Kopecký, vedoucí projektu.

Na aktivitách spojených s prevencí rizikového chování spolupracuje Pedagogická fakulta Univerzity Palackého se statutárním městem Olomouc, Olomouckým krajem, s Policií ČR, Linkou bezpečí a s komerčními firmami Seznam.cz, Google, Vodafone, Allegro Group či IBM.

Evropská cena prevence kriminality (ECPA – European Crime Prevention Award) je prestižní soutěž oceňující každoročně nejlepší evropský projekt v oblasti prevence kriminality. Poprvé byla udělena v roce 1997 za účasti Velké Británie, Belgie a Nizozemí. Dnes umožňuje sdílení a výměnu dobré praxe na poli prevence kriminality v rámci EU. Podobné soutěže se konají také v Kanadě, USA, Austrálii nebo na půdě OSN.

Více informací na: http://www.e-bezpeci.cz/



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew