Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
28.05.2013, 09:21, Stáří: 11 r.

Projekt olomouckých sinologů zkvalitní výzkum na poli čínských studií

Autor: Lenka Skácelíková

Čína, její minulost i současnost, kultura a jazyk. To jsou hlavní témata, která spojí akademiky a studenty vysokých škol napříč republikou. Projekt katedry asijských studií FF UP podpoří interdisciplinární výzkum v oboru čínských studií. Zapojí se do něj vědecké týmy z kateder asijských studií, politologie a aplikované ekonomie na olomoucké filozofické fakultě. Vědecké týmy rozvinou zahraniční kontakty díky přibližně šedesátce výzkumných stáží na prestižních pracovištích. Řada konferencí a workshopů se zahraniční účastí zajistí tematické i personální napojení na aktuální světové sinologické trendy.

„Interdisciplinarita členů týmu je podtržena studijními i badatelskými obory členů – sinologie, čínská filologie, jazyky Asie a Afriky, religionistika, historie, filozofie, politologie, ekonomie, etnologie, geografie, kartografie – které týmům umožní dosáhnout potřebné interdisciplinární a metodologicky přesahové dimenze,“ uvedl hlavní řešitel projektu Ondřej Kučera, proděkan pro organizaci a rozvoj FF UP.

Projekt cílí zejména na mladé akademické pracovníky a studenty všech forem studia UP, akademiky a studenty dalších vysokých škol a pracovníky výzkumných institucí. Chce zvýšit jejich schopnosti a dovednosti ve výzkumu na poli čínských studií. Podpoří zhruba třicet akademických pracovníků a dvě stovky studentů z celé ČR. Zaměří se na pět stěžejních oblastí: na historii, literaturu, lingvistiku, kulturní antropologii a moderní Čínu.

„Každá z vědeckých skupin se věnuje výzkumu tak, aby odrážel světové vědecké trendy v čínských studiích a umožnil rozvoj vědního směřování oboru v ČR a jeho zapojení do evropského kontextu. Chybět nebudou ani konference, workshopy a semináře se zvanou zahraniční účastí, které budeme pořádat na půdě Univerzity Palackého. Jejich cílem bude utužení navázaných osobních kontaktů a tematické i personální napojení na aktuální světové sinologické trendy,“ dodal Kučera.

 

Výzkumné stáže na světových univerzitách

Součástí rozvoje týmu je intenzivní navazování zahraničních kontaktů formou účasti na mezinárodních konferencích a výzkumných stážích na významných zahraničních pracovištích, mezi které patří např. Harvard, Princeton, University of California v Berkeley, University of Hawaii, univerzita v Cambridge a v Oxfordu, London School of Oriental and African Studies, šanghajská Fudan University, Hongkong Polytechnic University, Taiwan National University, National University of Singapore či Australian National University.

Aktivity projektu CHINET zajistí propojenost mezinárodní vědecké spolupráce a s ní spojenou kvalitní publikační činnost tak, aby nastolené trendy vedly k trvalé udržitelnosti vědecké kvality na poli čínských studií na Univerzitě Palackého a v České republice.

 

 

 

 

Název projektu: Budování vědeckého týmu a zapojování do mezinárodních sítí v oblasti čínských studií (zkrácený název: CHINET)

Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/20.0152

Doba trvání: 17. 4. 2013–30. 6. 2015

Dotace: 29 515 455,64 Kč

 

Zprávu připravila: Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew