Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
11.02.2010, 15:00, Stáří: 14 r.

Prof. Juraj Ševčík, Ph.D., děkan Přírodovědecké fakulty

Autor: Ondřej Martínek

(druhé volební období)

Jaké vize a cíle máte pro své funkční období?
Je několik zásad, o které budu vždycky usilovat, aby byly celofakultními pravidly.
- Akademická svoboda: Chci, aby každý měl dostatečný prostor vybírat si svá výzkumná témata i způsob výuky. Očekávám při tom ovšem poctivost a zodpovědnost. „Schvalování šéfem - imprimatur“ - jaký grant se podá či jaký článek či názor se smí prezentovat venku - na naší fakultě nebude.
- Otevřenost a transparentnost: Každému by měly být snadno dostupné informace, kudy, jak a kam tečou fakultní prostředky i jak fungují fakultní mechanismy rozhodování a odpovědnosti. Vítám všechny kritické diskuse, jak věci měnit; nehodlám vést politiku držení věcí pod pokličkou a jsem rád, když se lidé o fakultní dění zajímají.
- Vedení jako dočasná služba: Tak jako děkan má své dočasné volební období, měli by se na všech pracovištích střídat i další vedoucí pracovníci. Nechci politiku malých panství, kde s doživotním šéfem stojí i padá celá katedra. Příležitost by měla být dána každému, kdo k tomu najde odvahu a prokáže své schopnosti - při pravidelných konkurzech na vedoucí pracovišť.
- Odpovědnost a pravidelné účtování: Maximální svoboda, kterou naše akademické prostředí umožňuje, musí být vyvážena odpovědností. Jednou za čas mají při rekonkurzech pracovníci dostat příležitost ukázat, co za uplynulé období dokázali a kam se posunuli. Měla by to být ukázka toho, že si akademickou svobodu zasloužíme; je ovšem na vedení fakulty, aby někdy neoblíbené rekonkurzy probíhaly důstojným způsobem v příjemné atmosféře. Odpovědnost musí růst s pozicí. Pokud mají profesoři a vedoucí pracovníci dané výhody, očekává se od nich, že se postarají o mladší kolegy na svých pracovištích aktivním získáváním prostředků, asistencí při kvalifikačním růstu atd. Pokud by se některé pracoviště mělo dostat do finančních potíží, budou to právě vedoucí pracovníci a profesoři, kteří by to měli pocítit první na svých výplatách.
- Aktivní přístup k vnějšímu prostředí: Nechceme, aby fakulta jen čekala, co jí přinesou vnější podmínky, chceme je sami ovlivňovat. Podporujeme zapojení našich pracovníků do všech rozhodovacích i poradních orgánů, které mají vliv na dění na univerzitách i výzkumných organizacích. Jsme rádi, když se v těchto orgánech naši kolegové projeví jako kvalifikovaní a konstruktivní partneři a považujeme za důležité, že díky nim máme dohled nad mnoha procesy, které se nás týkají.

Co vás vedlo k vaší kandidatuře?
Smysluplná práce v dobře šlapajícím kolektivu.

Jak se podle vás projeví na chodu fakulty a potažmo UP stávající nepříznivá ekonomická situace a demografický vývoj v ČR?
Daří se udržet a nadále rozvíjet vysoký standard práce na téměř všech katedrách naší fakulty díky prostředí, které vytváří a formují zejména vedoucí kateder. Přestěhovali jsme se do nové budovy, dík patří především paní proděkance Tesaříkové; při všech potížích, kterým se člověk při tak nákladném díle nevyhne, je především její zásluhou, že většina věcí funguje tak, jak má. Podařilo se nám uspět v získání investičního VaVpI projektu, který přispěje k rozvoji holického areálu - to je zásluha proděkana Fréborta. Díky jeho dohledu také nemáme téměř žádné problémy při akreditacích našich oborů. Rozběhla se spolupráce s fakultními školami, počet našich studentů i absolventů utěšeně roste, což byla agenda proděkana Molnára. Je nás slyšet v diskusích při přípravě reforem výzkumné politiky i vysokoškolského vzdělávání, funguje fakultní informovanost prostřednictvím Pátečníků, což má na starosti proděkan Opatrný včetně půvabně zpracovaných výročních zpráv. Náš systém hospodaření je transparentní, a přestože si občas stěžujeme na přílišnou rigiditu v účtařině, fakulta nemá problémy s finančními kontrolami - díky dohledu tajemníka Veleckého. Máme systém, který stimuluje aktivitu našich pracovníků - díky tomu a zvláště díky šikovnosti našich kolegů patříme k mimořádně úspěšným pracovištím v získávání projektů - jak vědeckovýzkumných, tak z FRVŠ nebo z OPVK. Snažíme se pečovat o zaměstnance i o naše absolventy - v posledních letech jsme se s nimi začali pravidelně setkávat na zlatých či stříbrných promocích, zásobujeme je informacemi o dění na fakultě, pro zaměstnance máme množství jazykových kurzů. Máme zacíleno i na mladší generace přírodovědců - rozjeli jsme pro ně dětskou univerzitu, každoročně je přitahuje jarmark, kaleidoskop, letní škola, rozeběhl se mimořádně úspěšný projekt Badatel, jehož účastníci sbírají celonárodní ocenění.
Spoustu věcí jsme ale ještě nestihli a cítím to jako resty, se kterými se musíme vypořádat. Nemáme dosud fungující systém zpětné vazby od studentů - chybí nám dobře zpracované evaluace výuky založené na odpovědích dostatečného počtu respondentů. Přitom právě o studenty máme nejvíce pečovat a bez kontroly, jak to děláme, se neobejdeme. V řadě oblastí nám chybí profesionalita - včetně vedení. Ač to děláme s chutí, jsme manažeři-amatéři. Ale rádi se učíme a když čas dovolí, chceme to dohnat. Chtěli bychom využít naší akademické samosprávy s větší profesionalitou. Podobně je to ve výuce. Zatímco na základních a středních školách učí profesionální učitelé, my jsme většinou profesionální vědci a jak učit studenty se učíme za pochodu. Nechtěl bych profesionalitu výuky podceňovat a cítím potřebu dbát víc i na vzdělávání našich vyučujících v pedagogické oblasti. Stále nám chybí účinný a rychlý přenos informací. Ač je na webu dostupná naprostá většina informací, které se mají dostat od vedení k jednotlivým pracovníkům, vyhledávání toho podstatného často trvá příliš dlouho. Chtěli bychom do této věci vnést lepší systém.

Jaký je váš pohled na možné zavedení školného na vysokých školách?
Doporučuji.

Jak se podle vás projeví na chodu fakulty a potažmo UP stávající nepříznivá ekonomická situace a demografický vývoj v ČR?
Neměly by se výrazným způsobem projevit.

Tým proděkanů PřF: prof. Ivo Frébort, CSc., Ph.D., proděkan pro evropský investiční rozvoj, statutární zástupce děkana, prof. Tomáš Opatrný, Dr., proděkan pro vědecké a výzkumné záležitosti, doc. Irena Smolová, Ph.D., proděkanka pro studijní, sociální a pedagogické záležitosti, doc. Eva Tesaříková, CSc., proděkanka pro výstavbu fakulty, prof. Miloslav Dušek, Dr., proděkan pro vnější vztahy.

Foto -mo-



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew