Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
06.05.2010, 12:52, Stáří: 14 r.

Přínos olomouckých historiků

Autor: -mk-

Už více než půl století spojuje historiky středovýchodní Evropy prestižní vědecká instituce nazvaná Colegium Carolinum se sídlem v Mnichově, která se věnuje výzkumu minulosti a současnosti tohoto regionu. Vydává odborné časopisy a knihy, organizuje vědecké konference, věnuje se bibliografické práci a v neposlední řadě patří k jejím nosným programům práce na slovníkových příručkách. Hostí také česko-německou historickou komisi. Globální pohled na výsledky práce Collegia Carolina, nyní vedeného prof. dr. Martinem Schulze Wesselem, nutí formulovat tezi nejen o prospěšnosti mezioborové a mezinárodní spolupráce vědců participujících na jeho projektech, ale také o velkém přínosu instituce české historiografii od nejstarší doby až po současnost.

Jednou z posledních velmi úspěšných a především cenných a záslužných iniciativ Collegia Carolina se stala příprava syntetizující monografie o českých církevních dějinách ve 20. století. Nyní, po několika letech příprav, vyšla ve známém nakladatelství Oldenbourg Verlag v Mnichově kniha s názvem Handbuch der Religions- und Kirchengeschichte der böhmischen Länder und Tschechiens im 20. Jahrhundert (Příručka náboženských a církevních dějin českých zemí a Česka ve 20. století). Na 940 stranách velkého formátu 26 předních německých a českých církevních historiků předkládá výsledky svého výzkumu zaměřeného na všechny relevantní církve a náboženské denominace působící na českém území v minulém století. Nejedná se o sborníkovou příručku, ale o komponovaný celek, v němž nachází své místo také sledování vztahů mezi církvemi a státem, náčrt teologického a myšlenkového vývoje v církvích s přihlédnutím k politickému, národnostnímu a společenskému vývoji. Přínosem knihy je vedle bohatého poznámkového aparátu odkazujícího na pramenné zdroje také obsáhlý přehled literatury, který poskytuje čtenáři knihy možnost nejen publikované poznatky konfrontovat, ale nabízí další studium a prohlubování poznatků.

Mnichovská příručka církevních a náboženských dějin na českém území ve 20. století reprezentuje mimořádně významný ediční počin. Její přínos spočívá nejen v moderní syntéze poznatků, v zaplnění velké mezery způsobené deformacemi historického zkoumání po 2. světové válce, ale současně dokumentuje relevanci zkoumané problematiky pro plné pochopení moderních národních dějin poznamenaných procesy sekularizace. V této souvislosti je potěšitelné, že mezi autory knihy můžeme najít také tři historiky působící na Univerzitě Palackého. V abecedním pořadí prvním z nich je prof. František X. Halas z CMTF, jemuž připadl těžký úkol vyrovnat se právě s problematikou sekularizace moderní české společnosti. Další dva autoři, prof. Pavel Marek a prof. Miloš Trapl, oba z Katedry historie FF UP a členové Centra dějin křesťanské politiky, se zabývají otázkami souvisejícími s formováním politiky první Československé republiky vůči církvím, resp. s dějinami českého politického katolicismu ve 20. a 30. letech 20. století. Podíl uvedených badatelů na monografii je dokladem tradičně velmi dobré úrovně zkoumání této problematiky na půdě naší univerzity.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew