Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
30.04.2014, 12:16, Stáří: 10 r.

Přijede další ikona světové vědy – americký politolog Benjamin Barber

Autor: Martina Šaradínová

Olomouc (30. dubna 2014) – Optimální model spolupráce měst a univerzit budou hledat tuzemští i zahraniční politologové, urbanisté, architekti, zástupci univerzit i radnic na konferenci Nové vize městského vládnutí. Evropská města střední velikosti v 21. století, kterou od 14. do 16. května pořádá společnost Civipolis ve spolupráci s Univerzitou Palackého a městem Olomouc. Nejvýznamnějším hostem, jenž propojí všechna hlavní témata, bude světově proslulý americký politolog Benjamin R. Barber.

Podle pořadatelů se obdobná konference koná v tuzemsku vůbec poprvé. Odborníci se dosud věnovali spíše problematice velkých měst či naopak venkova, a situaci měst střední velikosti opomíjeli. „Specifické postavení pak mají univerzitní města, protože se jedná o vzdělávací a výzkumná centra se značným sociálním, kulturním a ekonomickým potenciálem. Ve střední Evropě ale lokální reprezentace často nedokáží možnosti univerzit využít a zároveň univerzity neumějí plně nabídnout své kapacity a pomoci městům v řešení jejich problémů,“ uvedl organizátor konference, politolog Pavel Šaradín.

Barber se zaměří na úlohu středně velkých měst

Na roli měst střední velikosti v globálním vládnutí se zaměří hned v úvodním dni konference absolvent Harvardovy univerzity, bývalý poradce prezidenta Billa Clintona a konzultant německých či slovinských prezidentů Benjamin Barber z Městské univerzity New York, který do České republiky zavítá poprvé. „V oblasti teorie demokracie patří profesor Barber k absolutní světové špičce. O jeho návštěvě jsme jednali několik měsíců, jeho diář je totiž přeplněný. Je zván na světové konference a jeho díla se prodávají ve statisícových nákladech. Kniha Džihád versus McSvět patří ke světovým bestsellerům, do češtiny bohužel zatím nebyla přeložena,“ doplnil politolog. Do Olomouce přijíždí Barber z Berlína, pak odlétá do Manily.

Barber propaguje demokracii založenou na občanské angažovanosti na lokální úrovni a také nadnárodní spolupráci představitelů měst, kteří si umějí lépe poradit v řešení celosvětových problémů než vlády jednotlivých zemí. "Upozornili jsme ho, že jeho vize nového uspořádání světové politiky, ve kterém by prostřednictvím parlamentů primátorů vládli představitelé nejvýznamnějších měst světa, opomíjí města střední velikosti, jako je Olomouc. To ho zaujalo," řekla ředitelka o.p.s. Civipolis Dana Hellová.

Nejen investice, ale i kultura a vzdělání

Lokální politika patří v magisterském studiu mezi hlavní oblasti výzkumu na olomoucké katedře politologie a evropských studií. Dle odborníků místní politici v současné době sice věnují velkou pozornost investicím a inovacím, ale opomíjejí další významné oblasti, jako jsou kultura a vzdělání. „Ty přitom podílem na HDP v tuzemsku převyšují například i automobilový průmysl,“ upozornil Šaradín.

Pohled na propojení městské komunity a akademického prostředí nabídnou například bývalý rektor Univerzity Palackého a Středoevropské univerzity Josef Jařab, bývalý rektor Univerzity OSN v Tokiu a Utrechtské univerzity Hans van Ginkel či rektor univerzity v Innsbrucku Tilmann Märk. Dalším z důležitých témat konference bude i to, jak se na rozvoji měst mají podílet sami občané. Konference se proto stane místem setkání zástupců občanských iniciativ a sdružení, která občanskou participaci zvyšují. O své zkušenosti se podělí hosté z Budapešti, Toruně, Lodže, Sopot, Trnavy, Paříže či Ferrary. „Hlavním přínosem konference je dialog a upevnění spolupráce s partnery Visegradské skupiny a západních zemí,“ dodala Hellová.

Konference se koná v hotelu Flora. Podrobné informace a program jsou dostupné na www.cityvision.cz.

Barber bude například po významných chemicích Josefu Michlovi a Rudolfu Zahradníkovi či fyzikovi Lawrenci Kraussovi další z plejády světových myslitelů, kteří v poslední době na Univerzitu Palackého zavítali. V červnu přijede i amerických lingvista a filozof Noam Chomsky.

 

Zprávu zpracovala Martina Šaradínová, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew