Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
26.04.2016, 15:30, Stáří: 8 r.

Premiérový Souboj právnických fakult ovládli olomoučtí studenti

Autor: Eva Hrudníková

Vítězky v kategorii práva životního prostředí - Eliška Šindelová, Karin Říhová, Markéta Macháčková – při písemném zpracování.
Foto: Eva Hrudníková

Premiéru má za sebou nová studentská soutěž Souboj právnických fakult. S nápadem uspořádat klání, které bude založené na prvku rivality mezi českými právnickými fakultami, přišel studentský spolek ELSA Olomouc. Celkem se do něj zapojilo jedenáct týmů - z olomoucké, brněnské a plzeňské fakulty. A jak souboj na půdě olomoucké právnické fakulty minulý týden dopadl? Obě odvětví soutěže, rodinné právo a právo životního prostředí, vyhrály týmy z domácí fakulty.

„Chtěli jsme vymyslet něco nového, co zpestří letní semestr a u čeho se studenti odreagují. Zkusili jsme vsadit na jistou rivalitu mezi fakultami,“ vysvětlila hlavní organizátorka Anežka Selingerová. Při výběru soutěžních odvětví hledali pořadatelé taková, která jsou zajímavá a současně pro právnická klání netradiční. V rodinném právu poměřilo své síly pět týmů a v právu životního prostředí šest.

V rámci objektivity dostali všichni soutěžící zadání, konkrétní právní případ z praxe, až na místě v den soutěže. Nejprve ho zpracovali písemně a potom tři nejlepší týmy v každé kategorii dostaly možnost utkat se v ústním kole. „Úroveň soutěžících mě příjemně překvapila. Některá písemná zpracování by se dala rovnou tisknout do učebnic. Vybrat vítěze pro mě nebylo vůbec snadné,“ řekla Lucia Valentová z Centra pro klinické právní vzdělávání při olomoucké fakultě a doktorandka katedry soukromého práva, která hodnotila soutěžící v oblasti rodinného práva. Veronika Tomoszková z katedry správního práva a finančního práva zase byla odborným garantem a hodnotitelem druhé soutěžní oblasti.

Do souboje v rodinném právu zasáhl i tým ve složení Aneta Flídrová, Ivana Poláchová a Michaela Macounová. „Přihlásily jsme se proto, že nás tahle oblast práva baví. Zkusily jsme si vyřešit další praktický případ a současně týmovou spolupráci. Účast byla pro nás dobrou zkušeností,“ shodly se posluchačky 4. ročníku olomoucké fakulty. Navíc ocenily možnost, potkat se se studenty z jiných právnických fakult.

Pořadatelé by chtěli ze Souboje právnických fakult udělat tradici. „Musím poděkovat celému organizačnímu týmu i oběma odborným garantkám, bez nich by soutěž nebyla. Samozřejmě máme co vylepšovat. Současně však víme, že se první ročník soutěžícím líbil. A to je pro nás motivace. Zvažujeme, že pro příští ročník vybereme jiné oblasti práva. Ale opět taková, která nejsou v právnických soutěžích častá. Napadá mě například trestní nebo evropské právo,“ dodala Anežka Selingerová.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew