Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
05.11.2010, 08:08, Stáří: 14 r.

Přehled církevního dějepisectví 19. a 20. století

Autor: P. Marek

Na stránkách Žurnálu UP v poslední době vyšlo několik článků, které referovaly o činnosti Centra dějin křesťanské politiky, které působí na katedře historie FF UP. Dnes bychom chtěli akademickou obec upozornit na významnou publikaci vydanou jako tištěný výstup z velmi úspěšné mezinárodní konference pořádané Centrem ve spolupráci s Katolickou univerzitou v Ružomberku a Centrem pro studium demokracie a kultury na Slovensku na jaře 2009.

Publikace vycházející pod názvem Církve 19. a 20. století ve slovenské a české historiografii, editovaná Pavolem Mačalou, Pavlem Markem a Jiřím Hanušem (Brno 2009, 647 s., prodejní cena 498 Kč), přináší příspěvky pětapadesáti většinou českých a slovenských autorů (ale najdeme i Slovince a Japonce), kteří hodnotí historickou produkci pojednávající o křesťanských církvích (katolické, pravoslavné, československé, protestantských církvích) v období zrodu a etablování moderní industriální společnosti, která vnášela do života církevních společenství nové ideové a organizační podněty a nutila je reagovat na fenomény konzervatismu, liberalismu, demokracie, socialismu a vyrovnávat se se sekularizací a šířením ateismu ve společnosti. Proces vyrovnávání se s novým světem nebyl pro církve jednoduchou záležitostí, probíhal většinou bouřlivě, přinášel řadu vnějších i vnitřních konfliktů, proto i historická rekonstrukce a interpretace událostí není jednoznačná a nabízí názorově podnětné výklady jako příspěvky do diskuse směřující k vytvoření objektivního obrazu doby.
Za pozitivum považujeme snahu vtisknout publikaci „ekumenický ráz“, překonat izolovanost pohledu na české a slovenské církevní dějiny ze zorného úhlu jedné církve, která směřuje k postupnému vytváření předpokladů pro moderní syntézy národních církevních a náboženských dějin. Příspěvky jsou nejen zhodnocením vykonané práce, ale i výzvou k dalšímu badatelskému úsilí do budoucna, k zaplnění „bílých míst“ a nové objektivizaci dějů a procesů na poli církví. S ohledem na skutečnost, že pro ideu historiografické reflexe daného časového období se podařilo získat přední české a slovenské historiky církevních dějin, je kniha rovněž užitečnou konfrontací mezi oběma národními historickými komunitami, přičemž z kvantitativního hlediska se zdá slovenská produkce širší, než česká.

Čtenář publikace musí s uspokojením konstatovat, že na vzniku knihy, která bude do budoucna představovat jeden ze základních pilířů syntézy historiografie českých a slovenských církevních dějin, se významnou mírou podíleli také historikové a teologové, starší i mladší generace, působící na Univerzitě Palackého, příp. spolupracovníci Centra dějin křesťanské politiky (prof. M. Trapl, prof. P. Marek, doc. D. Němec, doc. M. Kouřil, ThLic. J. Doležel, PhDr. M. Hošťálková aj.).

Kniha o církevní historiografii 19. a 20. století představuje současně první svazek nové ediční řady Centra dějin křesťanské politiky na FF UP. Je hodnotným a reprezentativním krokem na tomto poli a věřme, že zdaleka ne posledním.

Prof. P. Marek, vedoucí CDKP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew