Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
24.03.2011, 13:33, Stáří: 13 r.

Populární kultura: mezi Star Trekem, kritickou teorií a MTV

Autor: V. Pavlíková

Internetový časopis o kulturálních studiích Konstrukt a občanské sdružení Konstrukt pořádají spolu s Katedrou žurnalistiky FF UP studentskou konferenci Populární kultura: mezi Star Trekem, kritickou teorií a MTV. Netradiční konference se uskuteční 7.–8. dubna v budově Katedry žurnalistiky ve Wurmově ulici. Program začíná ve čtvrtek v 10 hod. a končí na druhý den v 16.30 hod.

Fast food, lego, zavařeniny, Lady Gaga, The Big Bang Theory – to vše a mnohé další je součástí populární kultury a může být i předmětem příspěvku. Tématy v rámci konference budou otázky identity, genderu i moci ve vztahu k populární kultuře, analýza aktuálního fenoménu v rámci populární kultury, diskurzivní přístupy k seriálům, prezentace vlastních studentských výzkumů týkajících se ideologie, schematičnosti a sugestivity spotřební, konzumní, masové a populární kultury, otázky národních odlišností populární kultury, fanouškovství i narativita fotbalového zápasu, rozbory mediálních sdělení očima gender studies a queer theory.

Konference je určena především českým a slovenským studentům bakalářských a magisterských programů kulturálních a mediálních studií a příbuzných oborů.  Účast je bezplatná. 

Prezentaci či příspěvek je třeba poslat organizátorům do 1. dubna. Pro ty, kteří se chtějí zúčastnit pouze v roli posluchačů, je připravena i registrace na místě.

Jak bude konference probíhat?

Referující by měli vytvořit prezentaci v délce patnácti minut na libovolné téma týkající se popkultury. Například sami pořadatelé vystoupí s příspěvkem Zavařování is not dead: Povídání o zavařování. Jak už slovní spojení „studentská konference“ napovídá, přednášet budou sami studenti. Ve čtvrtek i v pátek však konferenci zahájí odborníci na oblast popkultury, jeden den z České republiky, další den ze Slovenska.

Po skončení dvoudenní konference vznikne elektronický sborník, který bude dostupný na webu Konstruktu. Nabízí se i možnost publikace textů v rámci tohoto on-line magazínu.

Co je vlastně Konstrukt?

Konstrukt je prvním českým internetovým časopisem, který se zabývá otázkami kulturálních studií. Vznikl na jaře roku 2010 na půdě olomoucké Katedry žurnalistiky, založili jej studenti magisterských oborů Kulturální i Mediální studia. Na jeho obsahu se však podílejí i odborníci z Masarykovy a Karlovy univerzity nebo Univerzity Konštantína Filozofa v Nitře. V současné době se snaží své aktivity rozšířit také na uspořádání československé studentské konference v prostorách Katedry žurnalistiky, přičemž by mělo jít o jedinečnou akci svého druhu, která by se ovšem mohla stát tradicí. 

Více informací najdete na www.konstruktmag.cz.




Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew