Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
19.02.2016, 10:02, Stáří: 8 r.

Pevnost poznání ukáže tajemný život plazů nebo představí dětské kresby pro UNICEF

Autor: OK

Olomouc (19. února 2016) – Vědecká polární expedice nebo tajuplný svět obojživelníků a plazů. Interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání opět přichází s programem pro všechny, kteří se rádi dozvědí něco nového a zároveň se pobaví v unikátním prostředí zrekonstruované kulturní památky v areálu Korunní pevnůstky v centru Olomouce. Po úspěšném víkendu plném chemie lásky, kdy se do muzea vědy podívalo osm stovek návštěvníků, jsou pro všechny nadšence připraveny aktivity z oblasti geografie a biologie.

Vydejte se po stopách polární expedice

Víkend 20. a 21. února bude patřit odvážné a tak trochu roztržité vědecké expedici, která v expozici Živá voda (expozice se věnuje zeměpisu a biologii) zapomněla neúplný lodní deník. Tato expedice hledala v oblasti Arktidy mizející populace ledního medvěda. „Lodní deník nám zprostředkoval zajímavé informace, jejichž pravdivost musíme ještě ověřit v mapě. Doufáme tak, že návštěvníci expozice nám za pomocí indicií a svých znalostí pomohou seskládat celý průběh této dobrodružné výpravy, lákala do Pevnosti poznání autorka nápadu Milada Dušková. Doplnila, že střípky deníku budou lidé skládat s pomocí animátorů, kteří v expozici běžně provádějí. Tento doprovodný program je zdarma v rámci běžného vstupného do muzea.

Dětské kresby pro UNICEF

Pevnost poznání představí také výstavu prací soutěže Dětské mapy Barbary Petchenik roku 2015. Tato zajímavá prezentace je spojena s Kartografickým dnem, který se koná 26. února na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého a letos je zaměřena na krizové řízení. Práce dětí se používají i k výzkumným účelům, obrázky se objevují na summitech Organizace spojených národů nebo na plakátech UNICEF,“ popsala cíl soutěže Jitka Doležalová z katedry geoinfomatiky. Děti, které se chtějí akce letos účastnit, se mohou přihlásit přímo v Pevnosti poznání.

Jsou plazi slizcí, nebo okouzlující?

Další doprovodný program čeká příznivce vědy a poznání během víkendu 27. a 28. února. Tentokrát se mohou vydat do tajuplného světa plazů a obojživelníků. Na vlastní kůži si vyzkoušejí, zda jsou tito živočichové studení, slizcí, podivní, či dokonce nebezpeční. „Poodhalíme lidem, jak tato zajímavá zvířata žijí, čím se živí, kdo a co je ohrožuje a zda má smysl je chránit,“ upřesnila koordinátorka sekce biologie Alena Vláčilová. S řadou těchto tvorů se návštěvníci muzea setkají tváří v tvář. Z obojživelníků se mohou těšit například na ropuchu obrovskou. Velkým lákadlem budou hadi České republiky, včetně zmije. Víkendový program týkající se obojživelníků bude začínat vždy v 10.00, 14.00 a 16.00, a to v sobotu i neděli. Na plazy se mohou zájemci přijít podívat celou neděli.

 

 

Školy se mohou hlásit na interaktivní programy

Interaktivní muzeum vědy kromě těchto aktivit, které jsou nad rámec běžné nabídky stálých expozic, láká školáky a jejich učitele na výukové programy. V těchto dnech byla aktualizována nabídka, kterou mohou pedagogové MŠ, ZŠ a SŠ využívat k doplnění běžného vyučování v prostorách muzea vědy. „Jsme jedni z mála, kteří kvalitně rozvíjíme neformální vzdělávání, podpořeni metodami a znalostmi z oboru pedagogika od kolegů z pedagogické a filozofické fakulty. Reagujeme na současnou poptávku hledat ve faktech a znalostech souvislosti propojující současný svět, a hlavně jeho problémy, a názorností ovlivňujeme budoucí generace,“ řekla koordinátorka školních programů Milada Dušková. Zaměření na přírodní vědy je podle ní důležité pro ovlivnění budoucích generací, které se budou muset, více než ta současná, potýkat a řešit environmentální problémy.

Od svého otevření centrum popularizace vědy a výzkumu Pevnost poznání přilákalo více než 80 tisíc návštěvníků z celého Olomouckého kraje. Rekonstrukce významné budovy se podařila díky Evropské unii. Dotace byla poskytnuta z Evropského fondu pro regionální rozvoj, Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, který je řízen Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy.

 

Kontaktní osoba: Martina Vysloužilová Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci | Pevnost poznání E: martina.vyslouzilova@upol.cz | T: 603 359 126 www.pevnostpoznani.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew