Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
17.02.2011, 10:30, Stáří: 13 r.

„Otevřená judaistika“: Slavnostní zahájení letního semestru Centra judaistických studií FF UP

Autor: Daniel Soukup

Ve středu 23. února 2011 v 18:00 se bude konat v Divadelním sále K3 v prostorách Konviktu - Uměleckého centra UP Olomouc slavnostní zahájení letního semestru 2011 a oficiální prezentace grantového projektu ESF „Inovace studijního oboru Judaistika zvyšující možnosti mezioborových studií“. Tento projekt má daný obor inovovat v co nejširším interdisciplinárním měřítku a zapojit do studia judaistických témat i studenty a kolegy z jiných pracovišť, kateder a univerzit a také badatele ze zahraničí.

Během večera vystoupí brněnská klezmerová kapela Ha-Chucpa, která se skládá ze členů Ha Divadla, studentů JAMU a brněnské konzervatoře, členů brněnské Židovské obce a dalších. Chucpa znamená drzost a drzostí, dle slov členů skupiny, také je, neboť jde o troufalou, ale citlivou snahu navázat na téměř zaniklou tradici židovské hudební kultury na Moravě a autenticky oživit a prezentovat publiku židovskou hudbu, jidiš a hebrejské písně či klezmer.
Poté bude uvedena divadelní hra Mikve izraelské dramatičky Hadar Galron v nastudování divadla Uherský Brod. Jedná se o drama z prostředí židovských ortodoxních žen prostřednictvím intimního rituálu - mikve. Ve hře vystupují pouze ženské představitelky a očistná lázeň je pro ně místem utváření vztahů. Jejich vzájemná podpora (díky nově přijaté lázeňské - Širy), vede ke vzbouření proti obřadu ponoření jen na základě náboženské tradice a z donucení vládnoucích mužů. Vzájemná podpora těchto žen dává v závěru hry naději ostatním ženám, že vztahy mezi pohlavími budou nejen v Izraeli utvářeny na základě úcty, vzájemného pochopení a rovnosti. Hra byla osmkrát nominována na cenu Izraelské Divadelní akademie. V roce 2005 získala cenu nejvyšší - Hra roku 2005.

Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových si vás tímto dovoluje na tuto akci pozvat a těší se na hojnou účast členů akademické obce.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew