Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
13.06.2014, 07:22, Stáří: 10 r.

Otestujte si svoje IQ na Veletrhu vědy a výzkumu Univerzity Palackého

Autor: Martina Vysloužilová

Olomouc (13. června 2014) – Jedinečnou příležitost mají lidé, které zajímá jejich IQ a chtěli by se dozvědět, jak obstojí v mezinárodně uznávaném testu Mensy ČR. Testování IQ bude součástí bohatého programu Veletrhu vědy a výzkumu, který se koná 20. a 21. června v Olomouci.

„Není potřeba se připravovat ani učit, testujeme logickou inteligenci, která je převážně vrozená. Zájemci si mohou vyzkoušet zábavné testy v časopisech či na internetu, ale na řešení úloh IQ testu si stejně budou muset přijít sami,“ řekl předseda Mensy ČR Tomáš Blumenstein. Zájemci se mohou už teď přihlásit pomocí jednoduchého formuláře na těchto stránkách: http://www.popup.upol.cz/science-to-public/testovani-mensa.

Prvních dvě stě přihlášených ve věku 5 až 18 let mají testování zdarma. Ostatní zaplatí zvýhodněnou cenu 150 korun. Včetně zadání trvá testování přibližně jednu hodinu. „Lze říci, že IQ je jedním z parametrů osobnosti. Tak, jako znáte svoji výšku, což nutně neznamená, že budete hrát basketbal, může vám i hodnota vašeho IQ trochu napovědět, že máte třeba potenciál na absolvování přírodovědecké fakulty,“ řekl Blumenstein. Doplnil, že jsou i fakulty, které na základě výsledku IQ testu odpouštějí uchazečům přijímací řízení, anebo firmy, které to při pohovorech zohledňují. Především si ale každý testování dělá sám pro sebe.

S Univerzitou Palackého Mensa ČR spolupracuje již řadu let. Kromě veletrhu vědy také na organizaci Klubu nadaných dětí, pořádání testování a nejužší spolupráce je na přípravě expozic budovaného science centra Pevnost poznání.

Veletrh vědy a výzkumu je největší popularizační akcí na střední Moravě, která návštěvníky přesvědčí, že věda nemusí být žádná věda, naopak může být i zábavná. Na programu se podílejí všechny fakulty. „Cílem je zábavnou formou přiblížit svět vědy a vědců nejen dětem, školákům, studentům, ale i široké veřejnosti. Návštěvníci si pod odborným dozorem vyzkoušejí více než stovku rozdílných aktivit: například experimenty s výbušnými látkami, záchranu lidského života, výrobu hudebních nástrojů, žonglování nebo lukostřelbu,“ řekla Blanka Krausová, vedoucí Centra popularizace vědy PřF UP a koordinátorka veletrhu.

Návštěvníci se také potkají se zajímavými a významnými osobnostmi. Pozvání organizátorů přijal profesor Milan Hejný, který je předním českým a slovenským odborníkem v didaktice matematiky a v pátek dopoledne představí svojí metodu výuky matematiky.

Veletrh bude provázet řada divadelních představení, sportovních aktivit nebo pátrání po pachateli z detektivního komiksu. Centrem akce bude areál olomoucké Korunní pevnůstky, část programu se uskuteční v budově Přírodovědecké fakulty UP na ulici 17. listopadu a jejím přilehlém okolí. Vstup zdarma.

Více na http://www.popup.upol.cz/veletrh2014.

Ve středu 18. června obdržíte další tiskovou zprávu obsahující kompletní program akce.

 

Zprávu zpracovala Martina Vysloužilová, tisková mluvčí Pevnosti poznání PřF UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew