Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
11.10.2013, 10:32, Stáří: 11 r.

Orientalistické obory na UP slaví dvacítku: akademici i studenti míří do světa

Autor: Lenka Skácelíková

Olomouc (11. října 2013) – V těchto dnech slaví Katedra asijských studií FF UP dvacáté výročí vzniku. Zájem o studium „exotických“ jazyků a reálií neustále stoupá: na čínskou a japonskou filologii se každý rok hlásí přes tři sta studentů. Akademici usilují o vyšší prestiž již tak úspěšných oborů – v posledním roce vytvořili atraktivní výukové novinky, výuku a výzkum zaměřují na celou Asii a navazují kontakty s akademickou a vědeckou obcí nejen v České republice, ale především v zahraničí.

„Prozíravost a správnost rozhodnutí založit pracoviště se zaměřením na asijská studia na Filozofické fakultě UP potvrzuje společenský i ekonomický vývoj posledních let. Čínská i japonská filologie dnes mají vedle dvouoborové i jednooborovou formu studia a japonštinu lze studovat i se zaměřením na hospodářskou praxi,“ zdůraznil vedoucí katedry dr. David Uher.

„Dvacáté výročí naší katedry je tím pravým časem k ohlédnutí a poděkování všem, kteří se o její fungování a rozvoj zasloužili, a k přání úspěchu a trpělivosti těm, kteří budou ve své práci pokračovat minimálně i v další dvacítce‘. Jak praví jedno čínské přísloví – je lepší zapálit svíčku než si stěžovat na tmu. A zdá se, že na výročním dortu pro asijská studia v Olomouci již pár svíček hoří,“ dodal Uher.

Naučit se korejsky? Proč ne?

Již několik let se studenti z celé UP mohou díky nabídce katedry učit i další asijské jazyky – od korejštiny po indonéštinu, vietnamštinu, mongolštinu či thajštinu. Také japonština a čínština pro studenty jiných oborů se těší velkému zájmu.

„O všechny nabízené obory katedry je každoročně obrovský zájem. To, že se na katedře vyučují i další asijské jazyky, není náhoda. Jednadvacáté století je stoletím Asie a naším cílem je za podpory fakulty v blízké budoucnosti akreditovat nové bakalářské studijní obory – korejštinu a indonéštinu, a vzhledem k nemalé skupině Vietnamců žijící v České republice i vietnamštinu,“ zdůraznil proděkan pro organizaci a rozvoj FF UP Ondřej Kučera.

Více Číny díky Evropě

V posledních čtyřech letech získala katedra čtyři projekty financované Evropskou unií. Přispívají k rozvoji obou oborů, zejména k vytváření nových předmětů zaměřených na současný vývoj v Číně a Japonsku, a k tvorbě nových výukových materiálů. Na podzim se studenti mohou těšit na nové učebnice Moderní čínská literatura a Geografie Číny. Příští rok vyjde kompletní výukový set japonštiny pro bakalářské studium a skripta z oblasti japonské kultury, dějin japonského myšlení, hospodářského zeměpisu Japonska, etikety obchodního styku aj. Změnu ve výuce přinesly také e-learningové portály.

„Na Portálu čínských studií a Portálu japonských studií mohou studenti kromě výukových materiálů využívat i rozsáhlou encyklopedii zaměřenou na moderní Čínu a Japonsko. U čínského portálu je k dispozici i on-line čínsko-český slovník s více než 40 000 hesly,“ uvedla koordinátorka projektů Jarmila Fiurášková.

K mezinárodní spolupráci, navazování kontaktů a zvyšování vědecké úrovně akademických pracovníků slouží nejnovější – v dubnu 2013 zahájený – projekt CHINET (Budování vědeckého týmu a zapojování do mezinárodních sítí v oblasti čínských studií), jehož cílem je rozvoj výzkumu v oboru čínských studií v oblasti historie, literatury, lingvistiky, kulturní antropologie a moderní Číny.

 

Jak to celé bylo…

Mezi první orientální obory na UP patřily v roce 1946 Indologie pod vedením Vincence Lesného a Sinologie pod vedením Jaroslava Průška. V 50. letech byly přemístěny do Prahy. Do Olomouce se znovu vrátily až v září r. 1993. O jejich znovuobnovení se zasloužili prof. Josef Jařab, tehdejší rektor UP, a prof. Jiří Černý, vedoucí katedry romanistiky, pod jejíž záštitou byl nově vzniklý Kabinet Dálného východu a s ním i oba obory (čínská a nově japonská filologie) otevřeny.

Mezi přední osobnosti nového pracoviště patří za čínskou sekci doc. Lucie Olivová a dr. David Uher, a za japonskou dr. Alice Kraemerová a dr. Ivona Barešová. V roce 2002 byl Kabinet Dálného východu přejmenován na Katedru asijských studií pod vedením dr. Uhra. V prvních 10 letech byly oba obory otevírány pouze jednou za dva roky, na každý obor mohlo být přijato jen kolem dvou desítek studentů.

 

Zprávu zpracovala Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew