Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
17.10.2011, 13:37, Stáří: 13 r.

Opravené hradební zahrady za univerzitní budovou: středověký klid a „francouzská“ krása uprostřed města

Autor: Lenka Skácelíková

Míst, která přímo v centru Olomouce nabízejí prostor k relaxaci a meditaci, není mnoho: za jedny z historicky nejcennějších lze označit plochy hradebních zahrad. Zdobný kout, kde na vás dýchne poklidná atmosféra francouzských parků, doplňuje zástavbu historických budov Univerzity Palackého.

Po dlouhých letech, kdy zahrada i přilehlá ulička se schodištěm ústící do Bezručových sadů ležely ladem, se zástupci Univerzity Palackého a Magistrátu města Olomouc rozhodli nevyhovující stav napravit: díky penězům z projektu ROP, který iniciovala Filozofická fakulta UP, z pokladny města i UP zchátralé a zanedbané prostory opět ožily.

„Z mého osobního pohledu jde o obnovu unikátního historického prostoru města Olomouce, který byl doposud skryt za nevzhlednou a staticky narušenou zdí, a po uzavření průchodu o něm nevěděli ani sami studenti. Věřím, že opravené zahrady mohou znamenat další konkurenční výhodu při rozhodování středoškoláků o tom, do jakého města chtějí jít studovat,“ řekla Ing. Jiřina Menšíková, tajemnice Filozofické fakulty UP.

Místo lavic tráva aneb Učme se myslet venku

Zahradně-architektonické prostory umístěné nad městskými hradbami se díky své historii a komorní atmosféře nepochybně stanou vyhledávaným místem pro vzdělávání, setkávání či odpočinek nejen studentů, ale všech Olomoučanů. Opravený prostor má velký potenciál k nejrůznějším druhům využití: parkány poskytnou zázemí hudebním, divadelním a jiným společenským akcím. Díky zahradám vznikne také netypický výukový outdoorový prostor.

„Počítáme s aktivním zapojením studentů do vytváření celkové koncepce prostor i do jednotlivých dílčích aktivit, které posílí jejich ekologické myšlení a podpoří vztah k městu a jeho historii. Prostor zahrady je jako stvořený k pořádání např. letních koncertů, při jejichž organizaci by se ke slovu dostali opět studenti. Při průchodu uličkou je do zahrad krásný pohled, což lze považovat za přidanou hodnotu a podporu univerzitní Olomouce jako města květin a zeleně. Do těchto prostor bude umožněn řízený vstup široké veřejnosti,“  uvedl děkan Filozofické fakulty UP doc. Jiří Lach.

„Bonbonkem“ navíc je opravený a zpřístupněný Jakubský výpad, oblíbený průchod z hradebních zahrad do Bezručových sadů.

„Nemohla jsem se znovuotevření průchodu dočkat. Studuji totiž na dvou fakultách zároveň: docházím na Filozofickou fakultu, ale také na přednášky na fakultě Přírodovědecké. S možností využít opravenou uličku se mi tahle každodenní cesta výrazně zkrátí. Celý život bydlím v Olomouci, takže „zkratku“ určitě využiju nejen při cestách do školy a ze školy," zaradovala se studentka 5. ročníku FF Helena Vavrdová.

Zahrady se v minulosti nacházely ve značně zchátralém, nedůstojném stavu. Ani hradební schodiště do Bezručových sadů nebylo kvůli bezpečnosti několik let funkční. K financování nutných oprav se k Univerzitě Palackého připojil také Magistrát města Olomouc – poskytl peníze na nové zastřešení schodiště a zábradlí na hradebních zídkách. Univerzita získala od města také příspěvek 500 tisíc korun na opravu chodníku a dešťové kanalizace, která byla součástí společného projektu.

„V nákladech 2,1 milionu korun se nám zde podařilo vyměnit krovy i střešní krytinu, udělat nové omítky, opravit schodiště i osadit nové dveřní mříže, opravit stávající a nahradit chybějící části zábradlí. Věřím, že díky této obnově a celkovému zkulturnění tohoto místa sem Olomoučané zase najdou cestu,“ připomněl primátor města Olomouc Martin Novotný.

Od myšlenky k lopatě aneb Jak to bylo s projektem

Filozofická fakulta UP původně začala v roce 2008 usilovat o externí finanční zdroje pro úpravu nádvoří budovy Křížkovského č. 10. Projekt na zahrady se fakultě podařilo úspěšně získat v roce 2009. Navázal na něj MMOL a UP se společnou investicí určenou k opravě hradební zdi a hradebního schodiště. Revitalizace zahrad odstartovala  v listopadu roku 2010, stavební práce skončily v září 2011. Revitalizace zahrad stála 11,7 milionů korun. FF UP hradí jednu třetinu výdajů UP.

Rekonstrukční práce nebyly snadné a jednoduché ani pro stavební firmu Kareta. „Specifikem revitalizace bylo v první řadě vlastní umístění objektu: nachází se v historickém centru Olomouce obklopené kulturními památkami, kde se z jedné strany nacházejí budovy Rektorátu a Filozofické fakulty s velice obtížným přístupem, z druhé strany hradební zeď s výpadem do Bezručových sadů s výškovým rozdílem jedenácti metrů. V návaznosti na omezený přístup jsme z velké míry museli zvolit cestu ručních prácí (restaurátorské, zahradnické, výkopové práce, zásobování stavby materiálem) anebo šlo o práce prováděné speciálními stroji jako např. mini rypadly nebo velkými manipulátory,“ přiblížil pozadí oprav Ing. Ladislav Moťka. „Stavbu jako takovou ale považuji za výjimečnou: možnost dát novou tvář zahradám na hradbách, na akademické půdě kulturní památky s velkým historickým významem, se pravděpodobně nebude opakovat. Jsem rád, že naše společnost i já jsme mohli být u toho,“ dodal Moťka.

Projekt „Revitalizace parků a veřejných ploch Univerzity Palackého v Olomouci“ je financován z Evropského fondu regionálního rozvoje, Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Morava a je součástí Integrovaného plánu rozvoje města Olomouce „Městské parky“. Projekt pro realizaci stavby zpracovali zahradní architektka Ing. Helena Hoferková, architekt Ing. Ladislav Palko a PhDr. Karel Žurek.

Čeho se dotkly zásadní stavební zásahy a úpravy?

  • rekonstrukce komunikace pro pěší
  • zajištění průchodu mezi parky – rekonstrukce stávajících schodišť mezi jednotlivými parky
  • zajištění bezpečnosti návštěvníků – rekonstrukce plotů, zábradlí a branek
  • rekonstrukce altánu
  • sadové a parkové úpravy – vytvoření dobové reminiscence barokních zahrad (za Křížkovského č. 8 a č. 10), reprezentativní historické zahrady v renesančním stylu (za Křížkovského č. 12)
  • vybudování klidového zázemí pro veřejnost, studenty a akademické pracovníky (za Křížkovského č. 14)
  • nové osvětlení a mobiliář

Zajímavosti z historie budov při hradebních zahradách

  • objekty s hradebními zahradami univerzity v Olomouci tvoří řada barokních staveb
  • objekt Filozofické fakulty Univerzity Palackého je novodobou secesní budovou, vznikla na počátku 20. století
  • z dobové zahrady na hradebních plochách se dochoval kvalitní mobiliář architektonicky zajímavého schodiště s kašnou a erbovním znakem
  • za objekty č. 8, 10, 12 a 14 v Křížkovského ulici se nacházely v období po třicetileté válce nově založené zahrady na nově vzniklých parkánech, které souvisely s novověkým opevňováním města
  • budova bývalé proboštské rezidence, dnes Rektorátu UP, je jedním z nejvýznamnějších objektů areálu. Jde o stavbu datovanou k roku 1700. Klenuté místnosti v přízemí sloužily jako hospodářská zázemí. Reprezentační prostory se štukovými stropy a malbami se nacházejí v patře. Fasáda je členěna pouze běžnou barokní římsou a okenními šambránami z pískovce respektive štuky. Hlavní důraz je na fasádě kladen na honosný, architektonicky řešený kamenicky náročný, vstupní portál
  • mimořádně hodnotnou částí areálu je parkánová plocha při barokních hradbách s orientací do dnešních olomouckých sadů. Jedná se o doklad kvalitního architektonického řešení klidového a reprezentačního zázemí původně části fortifikace olomoucké pevnosti

Více o hradebních zahradách na: http://parkanovezahrady.upol.cz.

Zprávu napsala Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP, foto Marek Otava



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew