Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
21.02.2012, 10:29, Stáří: 12 r.

Olomoučtí studenti se připojili k iniciativě za svobodné vysoké školy. Chystají protesty a „stráž“ Univerzity Palackého

Autor: Ondřej Čížek

Olomouc se přidává k iniciativě Za svobodné vysoké školy. Studenti chystají protestní i informační akce spojené s přednáškami. V úterý 28. února v 15:30 se pod heslem „Řekněme své ne školské reformě!“ sejdou na nádvoří Filozofické fakulty Univerzity Palackého. V 17:00 se místo dění přesune do auly FF UP, kde se uskuteční Speciál Martina Veselovského čili veřejná debata na téma chystané vysokoškolské reformy. Dotazům bude čelit náměstek pro výzkum a vysoké školy Ivan Wilhelm, zúčastní se i děkan FF UP Jiří Lach. Den vyvrcholí protestní akcí VÁM UNIVERZITY NEDÁME!, kdy studenti budou aulu FF UP okupovat přes noc.     

CO?
Olomouc Za svobodné školy je čerstvě vzniklá iniciativa, která se nyní staví po bok iniciativ z Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Liberce, Ostravy, Plzně a Prahy. Všechny pojí jednotný cíl: zabránit přijetí současných návrhů reforem prosazovaných vládou v čele s MŠMT.

KDO?
Dne 16. února proběhla ve studovně knihovny Univerzity Palackého (dále jen UP) ustanovovací schůze této iniciativy. Během ní vznikla hlavní organizační skupina složená ze studentů a zaměstnanců UP, kterým není lhostejné, kam směřuje české vysoké školství. Nespokojené řady se v těchto dnech nadále rozšiřují jak o další studenty, tak pedagogy.

KDY A KDE?

První studentská protestní akce pod heslem „Řekněme své ne školské reformě!“ vypukne v úterý 28. února od 15:30 na nádvoří FF UP Olomouc. Půjde o shromáždění nespokojených olomouckých studentů, které se pak z nádvoří přesune na jiné místo dění -  přímo do auly FF UP (Křížkovského 10), kde se v 17:00 uskuteční Speciál Martina Veselovského, moderátora České televize, na téma chystané vysokoškolské reformy, který bude živě přenášet Český Rozhlas 1 Radiožurnál. Zúčastnit se bude moci kdokoliv z publika, dotazům bude čelit náměstek pro výzkum a vysoké školy Ivan Wilhelm, děkan FF UP Jiří Lach a rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Den vyvrcholí protestní akcí VÁM UNIVERZITY NEDÁME!, kdy studenti budou aulu FF UP okupovat přes noc a střežit tak univerzitu před politickými zloději.    

PROČ? (aneb 5 N)

Proč se iniciativa Olomouc Za svobodné vysoké školy snaží zabránit přijetí současných návrhů reforem prosazovaných vládou v čele MŠMT? Nabízí se 5 N:

  • Nechceme, aby se vzdělání stalo nástrojem byznysu.
  • Nechceme, aby reprezentace vysokých škol zůstala ignorována.
  • Nechceme, aby naše univerzita ztratila svou nezávislost a stala se podřízenou aktuální politické moci či jiným mocenským zájmům.
  • Nechceme drastické snížení zastoupení studentů v akademických senátech.
  • Nechceme se stát studenty-zákazníky, na které plánované zavedení školného uvrhne pouze a jedině dluhy.

Kontakty

Tomáš Karger
studentský místopředseda AS FF UP
(+420 608 045 713)

Ondřej Čížek
PR Olomouc za svobodné VŠ
(+ 420 605 921 770)

zasvobodnevsolomouc@gmail.com



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew