Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
05.04.2013, 14:18, Stáří: 11 r.

Olomoučtí medici podpoří Světový den zdraví na Horním náměstí

Autor: Ondřej Martínek

Také studenti Lékařské fakulty Univerzity Palackého se připojí k oslavám 55. výročí založení Světové zdravotnické organizace (WHO). V rámci Světového dne zdraví, který se každoročně slaví v den výročí založení WHO 7. dubna, se konají po celém světě různé aktivity, jejichž společným cílem je upozornit na důležitost prevence a globálního zdraví. 

Budoucí lékaři nabídnou vyšetření zdarma

Sdružení olomouckých mediků IFMSA tak v pondělí 8. dubna obsadí Horní náměstí a nabídne široké veřejnosti bohatý program plný osvěty, ale také zábavy pro dospělé i pro děti. „Připraveno bude bezplatné měření tlaku, glykemie, cholesterolu či indexu BMI. Pro děti bude zase připravena Nemocnice pro medvídky, kterou si budou moci užít také v rámci letošního majálesu,“ řekl za IFMSA Jan Hynek, student druhé ročníku lékařské fakulty. Olomoučané se budou moci zapojit také do workshopu první pomoci nebo se poradit na téma stravovacích návyků s nutričním poradcem. „Součástí programu bude také onkologický screening, screening životního stylu nebo spirometrické vyšetření,“ dodal Hynek. Tématem roku 2013 se stala hypertenze, civilizační onemocnění ohrožující bezmála 20 % dospělých osob. Akci organizuje mezinárodní nezisková organizace IFMSA pod záštitou ministra zdravotnictví, Světové zdravotnické organizace a českých lékařských fakult. 

Nemocnice pro medvídky pomáhá dětem překonat strach

Ke zvýšení povědomí o rizicích, prevenci a podpoře zdravého životního stylu budou sloužit edukační stany, jako jedna z akcí pořádaných ke Světovému dni zdraví, kde budou lidé mimo jiné informováni o rizicích a prevenci hypertenze. Na místě bude k dispozici také nutriční poradenství a poradenství týkající se sportovních aktivit, které mohou dopomoci zejména rizikovým skupinám vhodně upravit svůj jídelníček a změnit svůj životní styl s hlavním cílem začít žít zdravě. „Poprvé se představí i instruktoři projektu Pro život a seznámí vás s poskytováním první pomoci. Nachystán máme také program pro děti, různé omalovánky a kvízy na stanovišti s naším projektem Nemocnice pro medvídky, zaměřeným na prevenci strachu dětí z lékařů,“ vypočítává body programu Hynek.

Světového dne zdraví se můžete účastnit také v několika dalších městech ČR:

  • 5. 4. 2013 Náměstí Svobody v Brně od 11:00 do 18:00
  • 6. 4. 2013 Park Lužánky v Brně od 10:30
  • 6. 4. 2013 stanice metra Anděl, v Praze od 11:00 do 18:00
  • 8. 4. 2013 Horní náměstí v Olomouci od 13:00 do 17:00
  • 9. 4. 2013 Jiráskovo náměstí (Kuří rynek) v Ostravě od 10:00 do 18:00
  • 12. 4. 2013 OC Futurum v Hradci Králové od 12:00 do 18:00

O organizátorovi:

IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) je nezisková organizace studentů medicíny zastřešující 108 členských organizací po celém světě. IFMSA se na globální i lokální úrovni věnuje zprostředkování výměnných stáží a organizaci preventivních, osvětových a charitativních projektů, mezi něž se řadí například World Diabetes Day, World AIDS Day, Zdraví v hrsti, MediCafé, Pro život či Nemocnice pro medvídky. Veškeré aktivity jsou dobrovolné, realizované z vlastního přesvědčení studentů.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew