Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
11.05.2015, 11:22, Stáří: 9 r.

Olomoučtí husité a katolíci společně zvou na sympozium k 600. výročí upálení Jana Husa

Autor: OK

Olomouc (11. května 2015) – Zprostředkovat zájemcům pohled na tragický příběh Jana Husa, oprostit jej od ideologických interpretací a najít cestu k dialogu mezi husity a katolíky je smyslem společného sympozia Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého a olomoucké diecéze Církve československé husitské. První z připravovaných akcí k 600. výročí upálení Jana Husa se uskuteční 14. května v kapli Božího Těla jezuitského konviktu a bude přístupná široké veřejnosti.

Zahájení celodenního sympozia se uskuteční v 9:00 za účasti rektora Univerzity Palackého Jaroslava Millera a olomouckého biskupa Církve československé husitské Rudolfa Göbela. Významnou akci, která je završením stejnojmenného semestrálního cyklu teologické fakulty, podpořil také Olomoucký kraj.

Pozvání přijali odborníci z různých oborů a zástupci obou náboženských vyznání. S příspěvky vystoupí například proděkan Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Vogel, historik Bohdan Kaňák, bohemista Jiří Fiala, biskup-patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta, teolog Martin Chadima, církevní právník Damián Němec nebo teolog Ctirad V. Pospíšil ze spolupořádající fakulty.

Svědek naší doby

„O Husovi koluje spousta polopravd a historických klišé, které je nutno odbourávat. Zároveň je třeba se vyvarovat obou extrémů – přemrštěné glorifikace a jednostranného očerňování,“ nastínil základní myšlenku sympozia profesor olomoucké katedry systematické teologie Ctirad V. Pospíšil.

Název sympozia „Jan Hus – svědek křesťanské víry pro naši dobu“ odkazuje k záměru srozumitelně interpretovat vedle historických souvislostí především Husovy teologické principy a porozumět jeho životnímu postoji v dnešní postmoderní době. Mozaika konferenčních příspěvků se proto soustředí na Husův zápas v rovině vědecké, intelektuální, a především morální.

„Nejsme tady od toho, abychom Husa soudili. Důležité je – a to by si měli uvědomit zejména katolíci – abychom vnímali jeho osobu a dílo s výraznou komponentou ideálu. Pokud bychom se k němu dnes stavěli negativně, budou zítra zpochybněny také naše ideály víry,“ upozornil Pospíšil.

Organizátoři počítají také s prostorem pro dotazy ze strany veřejnosti. „Věříme, že o živou diskusi nebude nouze a nebude mít konfrontační charakter. Měl by to být oboustranný mezikonfesní dialog a jeho hlavním výsledkem by mělo být ujištění, že ani jedna, druhá či třetí strana nemá na Husa žádný monopol. On skutečně stojí mezi těmi konfesemi, umožňuje je spojovat a na pozadí jeho tragického příběhu hledat cestu k vzájemnému porozumění,“ zdůraznil hlavní organizátor sympozia a duchovní Církve československé husitské v Olomouci Jaroslav Křivánek.

Akce k husovskému jubileu budou pokračovat až do září

Olomoucká teologie se bude ve dnech 19.–20. května podílet rovněž na uspořádání významné třídenní konference na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Ekumenické odborné setkání k husovskému jubileu naváže na velká sympozia, která se konala v devadesátých letech v Bayreuthu a Lateránu.

K 600. výročí upálení Mistra Jana Husa připravuje olomoucká diecéze Církve československé husitské také Koncert pro Mistra Jana v podání Štěpána Raka a Alfreda Strejčka, který se koná 21. května v 18 hodin v Husově sboru v Olomouci. Široká veřejnost je zvána také na pouť do Kostnice ve dnech 3.–5. července, kde mohou zájemci zhlédnout obsáhlou výstavu k historii kostnického koncilu. Od září bude diecéze nabízet školám komponované literárně-hudební pásmo, v němž jako Mistr Jan Hus vystoupí herec Jan Potměšil.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew