Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
21.02.2014, 14:33, Stáří: 10 r.

Olomoucká kartografická konference přivítá světovou odbornou špičku. Laická veřejnost ocení přehlídku vzácných a zajímavých map

Autor: Velena Mazochová

(Olomouc, 21. února 2014) Unikátní moderní technologie pro tvorbu map a přítomnost světové kartografické špičky v Olomouci nabídne mezinárodní konference CARTOCON 2014, kterou na poslední únorový týden připravila Katedra geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Odborný program konference doprovodí mimo jiné jedinečná výstava starých map a pokus o zapsání největší turistické mapy Moravy do Guinnessovy knihy rekordů.

Odborníky ze zahraničí i tuzemska přilákala do Olomouce především stěžejní témata současné kartografie, která akcentují uživatelské aspekty tvorby map a využití nejnovějších technologií. Pozornost bude zaměřena zejména na moderní postupy umožňující propojení map a internetu, kognitivní vizualizaci a technologii zvanou eye-tracking. „Kartograf musí přemýšlet hlavou a očima uživatele, a právě kognitivní vizualizace se zabývá tím, co se děje v hlavě člověka, který mapu čte,“ vysvětlil vedoucí pořádající katedry geoinformatiky Vít Voženílek.

Eye-tracking aneb Pohyb očí po mapě

Eye-tracking označuje technologii využívanou pro sledování pohybu lidského oka. V prostředí kartografie umožňuje zjistit, co přesně čtenáře mapy zaujalo, v jakém pořadí procházel zobrazený obsah, kde se zastavil, čemu věnoval více pozornosti a čeho si naopak vůbec nevšiml. K hlavním evropským centrům patří v tomto směru právě olomoucká Katedra geoinformatiky. „Díky speciálnímu zařízení, tzv. eye-trackeru, umíme zcela přesně zaznamenat pohyb očí, které se vícekrát vrací k legendě nebo se několikrát zastaví na stejném místě v mapě. Kartograf tak lépe poznává vnímání uživatele a tyto poznatky využije pro zlepšení konstrukce mapy. Vytvoří například srozumitelnější legendu, zvolí kontrastnější barvy nebo lépe uspořádá popis dat,“ vysvětlil Voženílek.

3 TOP: nejstarší, největší i nejmenší

Součástí programu konference je ojedinělá výstava, která byla pod názvem Kouzlo starých map zahájena ve čtvrtek 20. února ve Vlastivědném muzeu Olomouc. Zájemci budou mít příležitost zhlédnout například nejstarší mapu, která byla dosud nalezena – repliku takzvané Pavlovské mapy na mamutím klu starou přibližně 25 tisíc let. Výstavu, která potrvá do 27. dubna, doprovodí cyklus odborných přednášek předních českých kartografů a historiků, komentované i virtuální prohlídky a edukační programy pro školy.

S atraktivními exponáty bude možné se potkat také v samém dějišti konferenčního jednání, které však široké veřejnosti přístupné nebude. Podlahu recepce hotelu NH Olomouc Congress pokryje turistická mapa Moravy v rozměrech 7,5 krát 3,5 metru a v měřítku 1 : 25 000. „Půjde pravděpodobně o největší turistickou mapu na světě. Pokusíme se to potvrdit zápisem do Guinnessovy knihy rekordů,“ prozradil Voženílek.

Naopak miniaturní rozměry má mapa České republiky ve velikosti poštovní známky. Unikátní na této mapě není samotný rozměr, ale skutečnost, že se jedná o hologram o velikosti 3,5 krát 3,5 centimetru. Na hologramu je mapa v měřítku 1 : 17 000 000, ale obsahově je zcela totožná s automapou České republiky v měřítku mnohonásobně podrobnějším, a to 1 : 200 000. Při použití mikroskopu nebo zvětšovací lupy jsou tak v této miniatuře zobrazeny všechny informace, na které je uživatel zvyklý v běžně používaných autoatlasech. V jejím rohu je navíc vytištěna podrobná mapa Prahy v rozměrech 4 krát 4 milimetry. Také tuto raritu, považovanou za nejmenší mapu na světě, si budou moci návštěvníci konference v průběhu konference prohlédnout.

 

Světové kapacity, nejnovější produkty a Mapa roku 2013

Počtem plánovaných 350 účastníků z více než dvaceti států, přítomností předních světových odborníků na kartografii a geoinformatiku a rozsahem projednávaných témat jde o kartografickou událost, která se v České republice koná vůbec poprvé. Na konferenci vystoupí s příspěvkem přes 50 zahraničních hostů z celého světa a další desítky odborníků z České republiky.

Ze současné kartografické elity přijali pozvání například průkopník mapových animací v prostředí internetu Michael Peterson z University of Nebraska nebo Ferjan Ormeling z holandské Utrecht University, jehož obsáhlá učebnice kartografie byla přeložena do více než osmi jazyků. Výčet významných osobností by byl velmi dlouhý.  „Naprosté unikum představuje zejména účast vedení Mezinárodní kartografické asociace v čele s jejím prezidentem Georgem Gartnerem, zasedání čtyř odborných komisí Mezinárodní kartografické asociace a zasedání kompletní pracovní skupiny, která se věnuje přípravám Roku mapy vyhlášeného OSN na rok 2015,“ nastínil význam akce Voženílek.

Před očima odborníků z celého světa budou také představeny výsledky současných výzkumných a komerčních projektů. Do programu je zařazena například prezentace netradičních tisků map vytvořená v Olomouci a nejnovější technologie trojrozměrného tisku. Starší metody 3D tisku olomoucké pracoviště v předchozích letech využilo například při tvorbě hmatových map pro nevidomé a nejen v této oblasti chce nové technologie dále využít.

Poslední den konference je vyhrazen pro seminář Kartografický den. V závěru konference budou vyhlášeny výsledky národní soutěže Kartografické společnosti České republiky Mapa roku 2013. V pořadí 16. ročníku soutěže se zúčastnilo 123 produktů od 39 producentů. V předchozích letech zaznamenala katedra geoinformatiky v této soutěži několik vítězství, a to včetně studentských a zvláštních ocenění.

Kartografická konference CARTOCON 2014 se uskuteční ve dnech 25.–28. února 2014 v prostorách NH Olomouc Congress.

Zprávu připravily Velena Mazochová, oddělení komunikace UP, a Alena Vondráková, katedra geoinformatiky PřF UP.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew