Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
12.11.2015, 09:54, Stáří: 8 r.

Olomoučané mohou potřetí prožít Noc venku

Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Charitou Olomouc a sociální firmou SocioFactor chystají na 19. listopadu 2015 třetí ročník charitativní akce „Noc venku“ (www.nocvenku.cz) na podporu lidí bez domova. Atraktivní kulturní program se uskuteční tento rok v Letním kině Hoblina od 17:00 hodin.

Projekt Noci venku je inspirován obdobnou akcí, která probíhá v Anglii již několik let. Začaly s ní skupinky studentů, kterým nebyl lhostejný osud lidí bez domova. Cílem akce je seznámit veřejnost s problematikou bezdomovectví, umožnit jim poznat zážitkovou formou, jaké to je spát venku v chladné podzimní noci, a zároveň získat prostředky, které jsou použity na podporu potřebných. V roce 2012 jako první v republice proběhla akce v Ostravě, letos je zapojeno již 18 měst, v Olomouci bude Noc venku potřetí. Není náhodou, že se akce koná ve druhé polovině listopadu, kdy venkovní teploty značně klesají a začíná nejtěžší období pro ty, kteří žijí na ulici.

Vstupným na akci jsou potraviny (instantní polévky, konzervy, cukr, čaj a podobně) v hodnotě 50 Kč, které jsou symbolicky ukládány do popelnic, které laskavě zapůjčují Technické služby města Olomouce. Vybrané potraviny následně slouží v terénních programech a nízkoprahovém denním centru pro osoby bez domova Charity Olomouc během pro klienty náročného zimního období.

Letošní program bude zahájen kolem 17. hodiny. První vystoupení je již tradičně věnováno společné improvizaci skupiny O.Li.V.Y. a divadelního spolku Úlet, jehož herci mají bezdomovskou zkušenost. Následují koncerty Ghost of You a Kittchen.

Ghost of You, kteří právě vydávají své debutové album Glacier and the City, mají za sebou rušný rok. Hojně koncertovali po českých i zahraničních festivalech (Banát, Sziget), vydali působivý klip k energií sršící písni Deerhunter a další k písni Hermaphrodite. Tom Novohradský: zpěv / kytara / synth; Jiří Habarta: baskytara / synth; Štěpán Pařízek: kytara / synth / zpěv, Michal Janík: bicí.

Kittchen se v Olomouci představí po více než roční odmlce. Letošní v pořadí třetí album Kontakt zaznamenalo pozitivní kritický ohlas a silnou posluchačskou základnu: Motivy silných prožitků, zamilovanosti a atomových výbuchů dokáže Jakub König aka Kittchen přenášet v sugestivní atmosféru živých vystoupení. Spolupráce s režisérem a managerem Davidem Menclem dala vzniknout klipu Sudety natáčeného v okolí Olomouce, který bude v premiéře promítán jako součást koncertu.

Hlavní program bude zakončen promítáním „filmu na dobrou noc“, tentokrát to bude Nenasytná Tiffany.

Návštěvníci se dále mohou zapojit do výtvarné dílny, vyslechnout si přednášku o bezdomovství,  nebo třeba napsat tematickou pohlednici těm, kteří jim na Noci venku chybí.

Gulášovou polévku a horký čaj bude, také již tradičně, vařit Armáda České republiky v polní kuchyni.

Nejodvážnější účastníci akce mohou přespat pod širým nebem a ráno obdrží speciální certifikát.

Akce je nízkorozpočtová, organizaci zabezpečují bezplatně dobrovolníci, ostatní nezbytné výdaje jsou hrazeny z podpory FF UP v Olomouci, Statutárního města Olomouce, sociální firmy SocioFactor a dalších laskavých dárců.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew