Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
10.05.2013, 09:10, Stáří: 11 r.

Odborník na slizniční imunitu převezme čestný akademický titul

Autor: Lenka Skácelíková

Foto: archiv prof. Městeckého

Čestný titul Univerzity Palackého „doctor honoris causa“ získá světově uznávaný imunolog prof. MUDr. Jiří F. Městecký, Ph.D., za mimořádný přínos k poznání mechanismů regulace a fungování slizničního imunitního systému a za zásluhy o rozvoj spolupráce světových imunologických pracovišť s olomouckými imunology a alergology. Profesor mikrobiologie a všeobecného lékařství v klinické imunologii a revmatologii na University of Alabama at Birmingham jej převezme v úterý 14. května 2013 ve 13 hodin v Arcibiskupském paláci v Olomouci.

Prof. Jiří F. Městecký je významnou vědeckou osobností v oblasti imunologie a mikrobiologie. Spolupracoval s českými vědci v rámci česko-amerických grantů. Důkazem této spolupráce je aktivní účast prof. Městeckého na Mezinárodní konferenci o lgA nefropatii v Olomouci v roce 1997. „V roce 2003 se spolupráce prof. Městeckého s výzkumníky Univerzity Palackého rozšířila i o pracovníky Ústavu imunologie LF UP. V současnosti se spolupráce odehrává nejen formou společných vědeckých projektů, ale i sérií stáží výzkumných pracovníků a studentů LF UP v laboratořích Dept. of Microbiology na University of Alabama at Birmingham,“ vyjádřil se děkan LF prof. Milan Kolář.

Předmětem výzkumu prof. Městeckého je poznání mechanismů regulace a fungování slizničního imunitního systému, odhalení mechanismů patogeneze IgA nefropatie a autoimunitního onemocnění periodontu. „Prof. Městecký je nepochybně nejlepším odborníkem na světě v oboru slizniční imunity. Přestože v současné době žije a pracuje v Birminghamu v USA, neztratil se svou rodnou zemí kontakt a neváhal nikdy svého výjimečného světového postavení použít pro pomoc rozvoje české vědy, včetně vědecko-výzkumné činnosti na LF UP,“ dodal Kolář.

Slizniční a systémová imunita v obraně a toleranci

Prof. Městecký vystoupí také v rámci XXVII. olomouckých hematologických dnů 2013. Přednášku s názvem Slizniční a systémová imunita v obraně a toleranci přednese v neděli 12. května v 18 hodin v sále Evropa 1 NH Olomouc Congress v Legionářské ulici. Vstup pro členy akademické obce UP je volný.

Prof. MUDr. Jiří F. Městecký, Ph.D.

  • profesor mikrobiologie a všeobecného lékařství v klinické imunologii a revmatologii na University of Alabama at Birmingham, USA;
  • profesor imunologie a mikrobiologie na 1. LF UK v Praze;
  • imunologickou kariéru zahájil během studia Všeobecného lékařství na UK v Praze;
  • po studiích nastoupil na oddělení imunologie Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR v Praze;
  • v roce 1967 získal cestovní stipendium WHO na vědecko-studijní pobyt u prof. F. W. Krause na University of Alabama at Birmingham; zde působí dodnes jako profesor mikrobiologie;
  • mimořádný přínos k poznání mechanismů regulace a fungování slizničního imunitního systému;
  • významný přínos k odhalení mechanismů patogeneze IgA nefropatie a autoimunitního onemocnění periodontu;
  • za vědecký přinos v imunologii obdržel řadu českých i mezinárodních ocenění;
  • za objevy v oblasti mukózní imunity získal v roce 2007 cenu Česká hlava.

Zprávu připravila Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew