Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
31.01.2011, 07:54, Stáří: 13 r.

Obecná lingvistika - navazující studium a kurzy

Autor: Marek Nagy

Již třetím rokem nabízí Filozofická fakulta Univerzity Palackého studium magisterských oborů Obecná lingvistika (dvouoborové studium v kombinaci s jiným oborem) a Obecná lingvistika a teorie komunikace (jednooborové studium). Univerzita Palackého se tím připojila ke dvěma tradičním kamenným univerzitám (Univerzita Karlova, Masarykova univerzita), a tak lze už i v Olomouci studovat obecnělingvisticky orientované obory a navštěvovat takto zaměřené kurzy.

Specifikem olomoucké obecné jazykovědy je „přírodovědná“ profilace pracoviště. Kromě tradičních předmětů kurikula (metodologie lingvistiky, historie lingvistiky, filozofie jazyka apod.) nabízíme např. kurzy psycholingvistiky, matematické lingvistiky či biosémiotiky.

Vyučované kurzy jsou založeny na kvalitních aktuálních (především zahraničních) zdrojích a jsou určeny všem zájemcům o hlubší vhled do tradičních i méně tradičních přístupů ke zkoumání jazyka a komunikace. Pokud chcete získat další perspektivu při uvažování o jazyce a komunikaci, rádi vás přivítáme na našich přednáškách a seminářích. Účast na nich je otevřena všem studentům filologických i nefilologických oborů.

Ústav lingvistiky, který výuku výše zmíněných oborů zajišťuje, je nástupcem Kabinetu obecné jazykovědy a teorie komunikace. Ten byl ustaven při Katedře bohemistiky Filozofické fakulty UP v únoru 2010 a v lednu letošního roku získal pod vedením prof. PhDr. Jana Kořenského, DrSc., status samostatného pracoviště. Ústav garantuje kromě výše zmíněných magisterských oborů i doktorské studium oboru Obecná jazykověda a teorie komunikace.
Bližší informace získáte na webu http://oltk.upol.cz, v informační brožuře (tamtéž) nebo prostřednictvím mailu na adresách marek.nagy@upol.cz a dan.faltynek@upol.cz.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew