Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
26.03.2013, 10:55, Stáří: 11 r.

O soutěž Podnikavá hlava je zájem, přihlášky lze posílat do poloviny dubna

Autor: Martina Šaradínová

Větší zájem než v předchozích letech zatím vzbudila soutěž o nejlepší podnikatelský záměr Podnikavá hlava, kterou již čtvrtým rokem vyhlásil Vědeckotechnický park Univerzity Palackého. Dosud se do klání zaregistrovalo 35 zájemců, uzávěrka přihlášek je 18. dubna. Na úspěšné účastníky čeká nejen finanční odměna, ale i zázemí pro podnikání a pomoc odborníků.

„Dle zkušeností z minulých ročníků lze největší nápor přihlášek očekávat těsně před uzávěrkou soutěže. Například loni jsme ve srovnatelném období měli registrováno 17 přihlášených a v roce 2011 jich bylo celkem 23,“ uvedla projektová manažerka Silvie Polánková.

Do klání se mohou zapojit lidé podnikáním dosud nedotčení, stejně jako podnikatelé, kteří přemýšlejí o novém záměru. Účast není omezena věkem, vzděláním ani národností. Vedle hlavní kategorie je vypsána i soutěž pro středoškoláky. Pokud ještě nejsou plnoletí, musejí mít garanta staršího 18 let. Zvláštní kategorií soutěže je Podnikatel v sukních. Patří do ní podnikatelské záměry, které připravily příslušnice něžného pohlaví nebo jsou pro ženy určeny. Vítěze finančně podporuje Olomoucký kraj, který je partnerem soutěže.

„Úspěšní účastníci získají zpětnou vazbu o tom, zda je jejich záměr reálný. Při přípravě projektu mohou využít služeb našeho konzultanta a následné uvedení námětu do praxe není podmínkou,“ řekla Polánková.

Studenti jsou vítáni

Velmi vítanou skupinou soutěžících jsou studenti Univerzity Palackého. I pro ně může být velkým přínosem odborná pomoc konzultantů. Z průzkumu Vědeckotechnického parku, jehož se zúčastnilo 2277 posluchačů olomoucké univerzity, totiž vyplývá, že více než polovina z nich považuje podnikání za mnohem náročnější než být zaměstnancem. I to může být jeden z důvodů, proč 48,5 procenta respondentů zahájení podnikání neplánuje.

Podnikatelské plány do jednoho roku po promoci naopak má 13,1 procenta respondentů, někdy v budoucnu tuto možnost připouští 28,1 procenta oslovených. Již během studia aktivně podniká 5,2 procenta respondentů.

Studenti, kteří podnikání plánují, mají největší zájem o pomoc s přípravou podnikatelského záměru (31,1 %). Druhou největší pomocí by podle nich bylo vyřízení úvěru nebo nalezení investora (17,5 %) a na dalším místě figuruje možnost konzultací se zkušeným mentorem (15,51 %). „Studentům pomáháme zejména s tím, co nejvíce potřebují. Naši interní konzultanti i spolupracující mentoři pomohli již několika podnikatelským záměrům. Máme napojení i na investory,“ řekl ředitel Vědeckotechnického parku Jiří Herinek.

Ceny za více než 700 tisíc korun

Zatímco v loňském ročníku mohl soutěžící předložit jen záměr, který dosud nebyl realizován, letos se otevírá možnost dalším účastníkům. Lze totiž přihlásit i záměry, které jsou již v běhu, ale ne déle než rok. Porota vybere deset finalistů, kteří získají finanční odměnu. Vědeckotechnický park jim pro realizaci záměru poskytne i kancelářské prostory a zázemí a zajistí konzultační služby. Na vítěze čeká 50 tisíc korun. Celková hodnota ocenění přesáhne 718 000 korun. Mezi věcnými cenami nebudou chybět tablety, software Helios, kvalitní dalekohled či finanční účet a balíček služeb na deset let zdarma od hlavního partnera Erste Corporate Banking.

Soutěží již prošlo přes sto začínajících i zkušených podnikatelů či studentů. Někteří z nich skutečně uvedli své nápady do praxe. Loni se do klání přihlásilo 56 zájemců, soutěžní příspěvky nakonec odevzdalo 43 soutěžících. Podrobné podmínky soutěže jsou dostupné na www.podnikavahlava.cz. Veřejné finále se uskuteční v květnu.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew