Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
08.06.2015, 09:58, Stáří: 9 r.

O efektivním altruismu a právech lidí i zvířat a bude v Olomouci mluvit Peter Singer

Autor: OK

Olomouc (8. června 2015) Peter Singer, profesor bioetiky z Princeton University a University of Melbourne, bude přednášet na Univerzitě Palackého v Olomouci. Přednášky jednoho z nejvýznamnějších světových myslitelů v oboru praktické etiky jsou plánovány na pondělí 15. a úterý 16. června od 10.30 do 12.00 hodin v aule pedagogické fakulty a budou vedeny v anglickém jazyce.    

Peter Singer patří zároveň mezi kontroverzní osobnosti. Je propagátorem myšlenky efektivního altruismu, zastáncem práv zvířat, ale také aktivistou, obhájcem eutanazie, potratů či usmrcování dětí narozených s těžkým postižením. Často tvrdí, že by filozofové neměli pouze teoretizovat a svět popisovat, ale současně jej i měnit.

„Profesor Singer bude své přednášky věnovat efektivnímu altruismu, tedy tématu, které je mu v současné době nejbližší. Bude hovořit o tom, jak nejefektivněji pomáhat potřebným lidem v rozvojových zemích. Následující den se chystá přednášet o tématu, který jej naopak nejvíc proslavil, o právech zvířat. Shrne změny, které nastaly od roku 1975, kdy napsal knihu Osvobození zvířat,“ popsal Filip Tvrdý z katedry filozofie.

Dodržujte práva zvířat, zmírníte tím utrpení na Zemi!

Právě knihou Animal Liberation, která se stala impulzem celosvětového hnutí, na sebe Peter Singer poprvé upozornil. Singer je přesvědčen, že chceme-li zmírnit utrpení ve světě, měli bychom na zvířata myslet. Na zájmy zvířat bychom měli brát ohled na základě toho, že jsou schopna trpět. Koncepce práva podle Singera není nezbytná k tomu, abychom k zájmům zvířat přihlíželi.

Právo na eutanazii, potrat i na to, jak nakládat se svým tělem

S praktickou etikou souvisí i Singerův zájem o smrt, respektive eutanazii a potrat. Je v tomto smyslu často označován za utilitaristu, neboť za přísně kontrolovatelných pravidel obhajuje eutanazii, zároveň propaguje právo žen rozhodnout se, jak nakládat se svým tělem.

„Těžištěm zájmu filozofa Petera Singera je aplikovaná etika, především bioetika. Jeho filozofickým východiskem je pak striktní utilitarismus. Peter Singer je ateista, velké emoce vzbuzuje především mezi věřícími křesťany. Silně a explicitně totiž říká věci, které mnozí neradi slyší, například když prosazuje svůj názor na eutanazie a interrupce,“ doplnil Tvrdý.

Singerovy přednášky vzbuzovaly vlny emocí už v 90. letech minulého století a některé z nich byly v Německu dokonce doprovázeny i demonstracemi. V České republice bude profesor Singer přednášet poprvé.

 

 

Efektivní pomoc třetímu světu?

„Myšlenkou efektivního altruismu se zabývá jeho nedávno vydaná kniha The Most Good You Can Do, v níž Singer tvrdí, že každý zodpovědný člověk, který má to štěstí, že žije vyspělém západním světě, by měl část svého platu věnovat na konkrétní projekty v zemích rozvojového světa. Konkrétním osobám, které trpí v zemích třetího světa, by měl pomáhat cíleně. S touto ideou se Peter Singer stal se i spoluorganizátorem nejrůznějších humanitárních akcí,řekl Tvrdý.

Pátrání po kořenech

Australan Singer se rozhodl vyhovět Olomouci i proto, že jej k tomuto městu vážou rodné kořeny. „Přednost Olomouci před Cambridge dal i proto, že bratranec Singerova pradědečka Berthold Oppenheim byl rabínem olomoucké synagogy. Zahynul v koncentračním táboře Treblinka. Otec jeho babičky Marcus Pollak působil 23 let jako rabín synagogy v Holešově, zbytek Singerovy rodiny pochází z moravských měst, především Kojetína a Uherského Brodu,“ uzavřel Tvrdý.

Profesor Peter Singer se během dvoudenní návštěvy chystá navštívit židovské památky, olomouckou Židovskou obec, hrobku svého pradědečka v židovské části neředínského hřbitova, katedru filozofie, kde bude diskutovat se studenty nad jejich doktorskými pracemi, podívá se i do Centra judaistický studií, navštíví města Kojetín i Holešov.

Singerovy přednášky se uskuteční v angličtině 15. a 16. června vždy od 10:30 v aule pedagogické fakulty.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew