Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
04.12.2013, 15:49, Stáří: 10 r.

Novým děkanem přírodovědecké fakulty bude Ivo Frébort

Autor: Martina Šaradínová

Olomouc (4. prosince 2013) – Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci povede v příštích čtyřech letech dosavadní proděkan a ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum Ivo Frébort. Při dnešní volbě se pro něj vyslovilo 12 z 21 přítomných členů akademického senátu fakulty. Protikandidátka Irena Smolová získala devět hlasů.

„Za velmi důležité považuji to, abychom udržovali excelenci ve všech činnostech, které děláme. Musíme udržovat vysoký výkon vědy a výzkumu, vysokou kvalitu vzdělávací činnosti a to doplnit kvalitní administrativou. Zejména na administrativě a organizaci ještě musíme zapracovat,“ uvedl krátce po volbě Frébort.

K dalším jeho prioritám patří internacionalizace fakulty. Již nyní na poli vědy pracují mezinárodní týmy, zejména ve vědeckých centrech je řada zahraničních pracovníků. „Chtěl bych ale fakultu posunout ještě dál. Abychom byli známější ve světě, což se odrazí nejen v reputaci fakulty, ale předpokládám, že i v zájmu zahraničních studentů o naši fakultu. To následně pozvedne úroveň i našich posluchačů,“ domnívá se Frébort, který hodlá motivovat k vytvoření studijních programů v anglickém jazyce. Vedle vědeckých výsledků chce oceňovat i výsledky pedagogické.

Volby kandidáta na děkana se dnes zúčastnili všichni členové akademického senátu fakulty. Ke zvolení bylo potřeba nejméně 11 hlasů. Frébort získal již v prvním kole volby o jeden víc. Návrh kandidáta na děkana předloží předseda Akademického senátu Přírodovědecké fakulty UP rektorovi. Funkce by se měl nový děkan ujmout na počátku února příštího roku.

Profesor Frébort nahradí v čele fakulty dosavadního děkana Juraje Ševčíka, kterému končí druhé funkční období, a proto již kandidovat nemohl. V šedesátileté historii měla fakulta dosud 11 děkanů, tři z nich po roce 1989 „vládli“ po dvě funkční období. Žena přírodovědce nevedla nikdy.

Dnešními volbami končí na Univerzitě Palackého podzimní volební maraton, během nějž byl zvolen nový rektor a šéfové čtyř z osmi fakult. Univerzitu povede v příštích letech historik Jaroslav Miller, posty děkanů obhájili Jiří Lach na filozofické fakultě a Zbyněk Svozil na katedře tělesné kultury. Do čela pedagogické fakulty usedne nově Čestmír Serafín.

prof. RNDr. Ivo Frébort, CSc., Ph.D. (nar. 1965)

Vystudoval obor Analytická chemie na PřF UP, poté studoval na Tottori Univerzitě v Japonsku.

Je autorem více než stovky odborných vědeckých publikací, věnuje se zejména výzkumu v oblasti biochemie, enzymologie a molekulární biologie.

Je členem řady prestižních společností a řešitelem nebo spoluřešitelem více než třiceti vědecko-výzkumných projektů.

Zprávu zpracovala Martina Šaradínová, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew