Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
11.03.2010, 12:28, Stáří: 14 r.

Nová učebna na FF UP pro překlad a tlumočení odpovídá nejmodernějším standardům

Autor: Milada Hronová

V prostorách Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofické fakulty UP na Křížkovského ulici byla 2. 3. 2010 otevřena zcela ojedinělá učebna určená především studentům oboru Angličtina se zaměřením na tlumočení a překlad. Nové překladatelsko-tlumočnické auditorium obsahuje pětadvacet moderně vybavených pracovišť, jež disponují špičkovým hardwarovým i softwarovým vybavením nezbytným pro výuku překladu a tlumočení na úrovni současných evropských a světových standardů.

„Ke studiu jednooborové prezenční tříleté bakalářské Angličtiny se zaměřením na tlumočení a překlad se každoročně hlásí přes tři sta uchazečů, z nichž letos bude ke studiu přijato pětadvacet. Tlumočnictví a překladatelství v bakalářském studiu se nyní vyučuje pouze v Olomouci, Karlova a Masarykova univerzita nabízí tento obor jen v navazujícím magisterském studiu. V Olomouci existuje obor Angličtina se zaměřením na tlumočení a překlad (ATP) jako samostatný obor již tři roky,“ sdělil vedoucí sekce tlumočnictví a překladatelství doc. Václav Řeřicha.

Výukový a výzkumný potenciál nové multimediální učebny krátce představili členové sekce překladatelství a tlumočení PhDr. Pavel Král, který učebnu navrhl a vybudoval, a PhDr. Veronika Prágerová. „Jestliže si překladatel dříve vystačil se slovníkem, papírem a tužkou, současná praxe je naprosto jiná. Informační technologie již dnes nejsou pouze vítaným pomocníkem, ale pro profesionála nezbytnou nutností. Mezi tyto nástroje patří nejen elektronické slovníky, terminologické databáze a glosáře, ale i takzvané překladové paměti, což jsou vícejazyčné databáze schopné uchovávat velké množství přeložených textů od jednoho či více překladatelů. Lidský element zůstává v procesu překládání nenahraditelný, nicméně práce s překladovými pamětmi celý proces ulehčuje, urychluje, zkvalitňuje a celkově zefektivňuje. Studenti se již během studia v Olomouci budou moci naučit s nejefektivnějšími nástroji překladatelů a tlumočníků pracovat, “ zdůraznil PhDr. Pavel Král. PhDr. Veronika Prágerová dále uvedla: „Když vyjmenujeme všechny dovednosti, které by tlumočník měl ovládat, zjistíme, jak velmi náročná práce to je. Tlumočník je totiž musí skloubit dohromady v jednom čase. V této učebně tak můžeme díky novým technologiím simulovat mnohé situace při konsekutivním (následném) nebo simultánním tlumočení a souběh dovedností a činností trénovat.“

Bezprostředně po slavnostním přestřihnutí pásky vedoucím Katedry anglistiky a amerikanistiky prof. Jaroslavem Macháčkem, prorektorem pro zahraniční vztahy UP Mgr. Jakubem Dürrem a děkanem FF UP doc. Jiřím Lachem uvedl doc. Václav Řeřicha, že odborníci s tímto vzděláním budou disponovat nejen dobrými teoretickými znalostmi, ale také se okamžitě uplatní. „Absolventi anglistiky často nacházejí práci v jazykových agenturách nebo tlumočí a překládají soukromě. Nevychováváme ale řemeslníky, snažíme se, aby za získanými dovednostmi bylo i hlubší filologické zázemí. Prozatím jsme sice v republice teprve druzí, kteří vedle Univerzity Karlovy překladatelství a tlumočnictví nabízejí, ale žádosti o akreditaci translatologie se hromadí. Jde zjevně o atraktivní studijní obor, který přitahuje vynikající a aktivní studentky a studenty. Jsme rádi, že Filozofická fakulta UP může být součástí tohoto perspektivního trendu,“ řekl doc. V. Řeřicha.

Katedra anglistiky a amerikanistiky FF UP je zastoupena v síti spolupráce třiašedesáti vybraných evropských pracovišť pro překladatelství a tlumočnictví koordinovaných Evropskou komisí, které společně usilují o začlenění do části programu Erasmus zaměřené na překladatelství. Některé z nich mají certifikát European Master´s in Translation, další včetně Katedry anglistiky a amerikanistiky se na něj připravují.

S přispěním členů Katedry anglistiky a amerikanistiky FF UP M. Hronová, foto V. Kočí



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew