Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
09.05.2014, 11:02, Stáří: 10 r.

Nová aplikace informuje uchazeče o přijetí okamžitě a kdekoliv

Autor: Martina Vysloužilová

Olomouc (8. 5. 2014) – Uchazeči o studium na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci se mohou o svém přijetí či nepřijetí dozvědět i na horské túře nebo na kolečkových bruslích. Stačí, když mají signál a chytrý telefon s Androidem. A to díky nové aplikaci, která informuje také o změnách termínů přijímacího řízení.

Chtěla jsem, aby byly mladým lidem, kteří si neustále hrají s mobilem či tabletem, informace podány okamžitě. Proto mě napadlo oslovit studenta Lukáše Nováka, kterému se nápad velice líbil, a tak jsme se pustili do realizace,“ uvedla ke zrodu aplikace vedoucí studijního a zahraničního oddělení fakulty Dana Gronychová.

Aplikace slouží uchazečům, kteří mají podanou přihlášku. Po zaregistrování přihlášky je zájemce o studium informován o celém průběhu přijímacího řízení. „Chtěl jsem uchazečům ulehčit život, ušetřit čas a jsem rád, že už žádný uchazeč nebude muset po přijímacích zkouškách každých pět minut kontrolovat web. Aplikace se o to postará a informuje ho o novince okamžitě, i když bude mít mobil v kapse,“ vysvětlil Lukáš Novák.

Proděkan pro studijní, sociální a pedagogické záležitosti Roman Kubínek doufá, že originální aplikace se v budoucnu rozšíří i na jiné fakulty Univerzity Palackého. „Věřím, že ji naši potenciální studenti ocení, zejména když jim bude takto sděleno, že jsou přijati ke studiu. Oficiální vyrozumění bude doručeno standardním doporučeným dopisem, ale ten v dnešní době sdělováni informaci rychlosti světla má pouze význam oficiálního potvrzení, zatímco se uchazeč již může těšit z úspěšného přijímacího řízení,“ sdělil Kubínek.

Přírodovědecká fakulta eviduje v akademickém roce 2014/2015 zhruba čtyři tisíce přihlášek ke studiu. Šest stovek uchazečů už aplikaci využilo. Zájemci o studium, kteří nemají Android, mohou přihlášku zaregistrovat na e-mail. Na ten jim budou chodit přesné informace o změnách.

Aplikace je k dispozici na http://www.prijimacirizeniupol.cz. 

Lukáš Novák je studentem pátého ročníku informatiky PřF. Během studia pro svou alma mater vytvořil úspěšnou aplikaci objednávání jídel v menze a aplikaci pro středoškoláky nazvanou Studuj přírodu. Vysokoškolák stojí také za vznikem olomoucké skupiny Google Developer Group (GDG), která sdružuje počítačové nadšence, studenty a programátory. Rovněž se podílí na tvorbě IT zázemí pro budoucí science muzeum Pevnost poznání, které bude zábavnou formou popularizovat vědu.

 

Zprávu zpracovala Martina Vysloužilová, mluvčí Pevnosti poznání



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew