Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
29.04.2009, 10:52, Stáří: 15 r.

Nonstop čtení Lisabonské smlouvy trvalo téměř sedm hodin

Autor: Ondřej Martínek

Do čtení Lisabonské smlouvy se zapojilo na 150 lidí.

Smlouva je stěžejním dokumentem pro reformu EU.

Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel z Libertas.cz

Zastánce dokumentu Lukáš Macek z SNK-ED.

Katedra politologie a evropských studií ve spolupráci s EUTIS o.p.s. a Eurocentrem Olomouc uspořádala 27. dubna od 18 hodin v Café 87 veřejné nonstop čtení Lisabonské smlouvy. Happeningovou akci, jejímž cílem bylo ukázat široké veřejnosti, že se Lisabonská smlouva číst dá, podpořila také řada osobností, které se akce zúčastnily přímo, nebo prostřednictvím projekce.

Organizátoři akce se tímto netradičním způsobem pokusili popularizovat a demytizovat text Lisabonské smlouvy, která, ač plní dnes a denně stránky novin, je dvěma třetinám Čechů neznámá. „Neznáme samozřejmě spoustu dokumentů, smluv a zákonů, to je přirozený postoj obyvatel k současné byrokracii, ale obsah Lisabonské smlouvy je u nás natolik překrucován, že si trochu pozornosti zaslouží,“ sdělil Žurnálu UP organizátor happeningu Pavel Šaradín z Katedry politologie a evropských studií.

Ve čtení smlouvy se postupně střídali nejen studenti univerzity, ale i pedagogové či rektor UP Lubomír Dvořák nebo hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. Každý účastník měl přitom přečíst jednu stranu dokumentu. Prostřednictvím předtočeného záznamu se do čtení zapojily také mnohé osobnosti politického a společenského života jako ex premiér ČR Miloš Zeman, ekonom Jan Švejnar, ministr v demisi Pavel Svoboda či novinář Erik Tabery. V průběhu akce nakonec zazněly také další jazyky – italština, francouzština, němčina nebo švédština. Čtení smlouvy se nakonec zúčastnilo přes 150 lidí, kteří ji přečetli za 6 hodin a 48 minut. „Přečíst si Lisabonskou smlouvu není zase tak dlouhá doba, aby ji politici nemohli čtení věnovat,“ dodal Šaradín.

Politická přestřelka na UP

Čtení smlouvy týž den odpoledne předcházela veřejná debata „Klady a zápory Lisabonské smlouvy“ v aule FF UP. Na ní vystoupili na jedné straně kandidát do Evropského parlamentu, zarytý odpůrce „Lisabonu“ a člen hnutí Libertas.cz Vlastimil Tlustý, na straně druhé zastánce smlouvy, politolog a odborník na EU Lukáš Macek z SNK-ED.

Oběma politikům zdatně sekundovali také Jan Schwippel (Libertas.cz) a Eva Palatová (SNK-ED), kteří se společně se svými politickými partnery snažili druhou stranu argumentačně udolat a přesvědčit tak téměř plnou aulu, že právě jejich postoj k Lisabonské smlouvě je ten správný. Mnohdy však jejich prezentace hraničila spíše s předvolení kampaní do jediného voleného orgánu EU. Přítomná akademická obec tak měla jedinečnou možnost nejen dozvědět se něco o smlouvě, která hýbe Evropou, ale také zblízka poznat program obou stran a jejich čelné představitele.

Obě dvě akce byli součástí tzv. Evropského dne, který započal již v dopoledních hodinách výjezdem studentů politologie na střední školy. Tam se snažili studenti UP své mladší kolegy nejen poučit o institucích EU, ale také jim vysvětlit, proč jsou volby do Evropského parlamentu důležité.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew