Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
21.09.2016, 12:55, Stáří: 8 r.

Noc vědců otevře BALUO, zve na diagnostiku i porci pohybu

Autor: Martin Višňa

Naše fakulta se stejně jako v předchozích letech připojí k evropské popularizační akci Noc vědců, která v pátek 30. září se setměním otevře dveře laboratoří a dalších prostor vědecko-výzkumných pracovišť a vysokých škol. Program připravený v Aplikačním centru BALUO láká na vybrané diagnostické testy, ukázky první pomoci nebo sportovní aktivity.  

Tématem letošní Noci vědců je bezpečnost, která je důležitou problematikou ve všech lidských činnostech, sport nevyjímaje. V prostorách Aplikačního centra BALUO se návštěvníci dozvědí o tom, proč je důležité při volbě vhodné pohybové aktivity podstoupit vstupní diagnostiku, některé testy včetně oblíbeného měření tělesného složení budou moci zdarma absolvovat a jejich výsledky konzultovat s odborníky.

Zájemci si také ověří a osvěží své znalosti laické první pomoci nebo bezpečné jízdy na kolečkových bruslích a dozví se o nabízených kurzech centra určených pro širokou veřejnost. Ve stomatologické ordinaci se zase seznámí se zásadami správné každodenní ústní hygieny.

Techničtěji zaměřené jedince pak jistě zaujme možnost navštívit tak zvané chytré fitness centrum, prohlédnout si jedinou indoorovou lyžařskou sjezdovku na Moravě nebo se podívat do zázemí plaveckého bazénu, který je navíc prošpikován monitorovacím systémem, umožňujícím následnou analýzu pohybu plavce. Nebude chybět ani prezentace webu Radost z pohybu a jeho aktivit a online systému Indares.com, v němž si uživatelé mohou vést svůj sportovní deník a třeba srovnávat svoji pohybovou aktivitu s doporučeními Světové zdravotnické organizace.

Návštěvníci si budou moci i zasportovat. Jednak si mohou zaskákat na trampolínách či vystoupat do výšin na lezecké stěně, připraven bude i slalom na vozíku a střelba z něj míčem na koš nebo hřiště na bocciu, paralympijský sport podobný známějšímu pétanque.

Na památku se pak bude možné vyfotit ve speciálním fotokoutku plném nejrůznějších, nejen sportovních propriet. A protože naše fakulta si letos připomíná 25 let od zahájení činnosti, zaplní prostory centra BALUO také fotografie a videozáběry z historie fakulty.

Noc vědců v Aplikačním centru BALUO probíhá, stejně jako i na dalších pracovištích Univerzity Palackého včetně interaktivního muzea Pevnost poznání, od 18 do 24 hodin. Podrobný program je k dispozici na www.nocvedcu.upol.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew