Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
24.03.2015, 16:18, Stáří: 9 r.

Náboženství a obecné dobro?

Autor: OK

(Olomouc, 24. března 2015) – Jaký je vztah náboženství a současné sekularizované společnosti? V čem spočívají dosavadní úspěchy a problémy mezináboženského dialogu? Je idea multikulturalismu mrtvá a jak ji ovlivňují probíhající konflikty ve světě? Na tyto a další aktuální otázky se pokusí odpovědět Tomáš Halík, Michael Barnes, Nicholas Denysenko, Wilhelmus Valkenberg a další odborníci, kteří se do Olomouce sjedou na mezinárodní konferenci Náboženství a obecné dobro. V prostorách Arcidiecézního muzea Olomouc ji ve dnech 31. března – 1. dubna pořádá Institut interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého.  

Mezinárodní setkání bude věnováno principům, východiskům a aktuálnímu stavu mezináboženského a interkulturního dialogu z pohledu křesťanství a jeho jednotlivých směrů – katolictví, protestantismu, pravoslaví a řeckokatolické církve. „Doposud jsme se, možná poněkud naivně, domnívali, že dialog bude probíhat relativně hladce. Dnes se ukazuje, že problémy jsou zakořeněny mnohem hlouběji, že jde o kulturní a civilizační záležitosti,“ uvedl hlavní organizátor a garant konference Jarosław Pastuszak z pořádající fakulty.

Lidská důstojnost, společenské změny i ukrajinská krize

Na dvoudenní konferenci se do Olomouce sjedou významní odborníci z amerických, evropských a českých univerzit, kteří se zaměří na vybrané aktuální otázky v souvislosti s probíhajícími společenskými a politickými změnami ve světě. Tématu lidské důstojnosti v mezináboženském dialogu se bude věnovat katolický kněz, profesor Univerzity Karlovy a čerstvý držitel Templetonovy ceny Tomáš Halík. Britské zkušenosti v oblasti multikulturalismu představí uznávaný odborník na vztah křesťanství a budhismu Michael Barnes, který dorazí z londýnské Heythrop College. Pozvání přijali také Wilhelmus Valkenberg z Katolické univerzity ve Washingtonu, který bude hovořit o rozdílech křesťansko-muslimského dialogu v USA a ve střední Evropě, nebo evangelický teolog Pavel Hošek, který se zaměří na výzvy mezináboženského dialogu v kontextu České republiky.

Zajímavý úhel pohledu nabídne mluvčí ukrajinské ortodoxní církve George Kovalenko, který promluví o vývoji ukrajinské krize z pohledu ruských, ukrajinských a západních médií. „Střet na východě Ukrajiny má politický a v jistém smyslu také kulturní základ. Probíhá tam jakási demarkační čára mezi západem a východem Ukrajiny, což jsou dva poměrně odlišné kulturní celky,“ připomněl Pastuszak.

Se svými příspěvky vystoupí rovněž Dorian Llywelyn a Nicholas Denysenko z Loyola Marymount University v Los Angeles, Jarosław Różański a Waldemar Cislo z varšavského Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego a zástupci olomoucké teologické fakulty z Institutu interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu. Jejich přednášky budou zaměřeny na ekumenický dialog s křesťanským Východem, postavení křesťanů v Iráku, Sýrii a Nigérii, pojetí člověka v islámu nebo na analýzu procesu proměny pojmu člověka v kontextu sekularizace na pozadí současného výtvarného umění.


Náboženství, obecné dobro a perspektivy dialogu

Účastníci konference se budou zamýšlet také nad otázkou vztahu náboženství a současné sekularizované společnosti a nad vlivem náboženského myšlení na obecné dobro. „Na základě některých diskusí se například lidé v Česku často domnívají, že náboženství je zlo a že nemá žádný pozitivní aspekt – a pokud ano, tak maximálně v oblasti charity nebo pomoci a služby druhým. Základy Evropy včetně jejích lidskoprávních norem nebo třeba práv žen či menšin však vzešly z křesťanského pojetí světa,“ zdůraznil Pastuszak.

Konference určená především akademikům, studentům a zástupcům náboženských institucí by podle něj měla dospět k závěrům, které by naznačily možnosti a perspektivy budoucího interkulturního dialogu v Evropě. „Před dvěma lety Angela Merkelová v Bundestagu pronesla, že idea multikulturalismu je mrtvá. My ale přesto žijeme v multikulturní Evropě, a chceme proto vědět, jaké jsou její perspektivy. Budeme se snažit objasnit, jaké jsou důsledky dialogu, který vedeme dnes, zda je vůbec možný, a pokud ano, na jakém základě,“ nastínil očekávané výstupy konference Pastuszak.

Přímý přenos z prvního dne konference bude dostupný na adrese www.upol.cz/video/primy-přenos. Z programu druhého dne bude pořízen audiovizuální záznam.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew