Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
05.11.2014, 13:55, Stáří: 9 r.

Na Univerzitě Palackého vzniká Klub absolventů podle oxfordského a stockholmského vzoru

Autor: OK

Olomouc (5. listopadu 2014) – Univerzita Palackého v Olomouci spustila Klub absolventů. Pro bývalé studenty připravila řadu benefitů, speciální webové stránky i cyklus přednášek nazvaný UPsolvent. Ten dnes zahájí absolvent olomoucké žurnalistiky, televizní moderátor Jakub Železný.

Absolventi, to je neustále se rozšiřující skupina lidí, kteří by se svou alma mater měli zůstat v kontaktu i ve svém postakademickém životě a měli by se vzájemně podporovat, univerzita by jim měla nabídnout výhody, které neabsolventi nemají. Žádná prestižní univerzita na světě si nedovolí tuto skupinu lidí ignorovat,“ uvedl rektor Jaroslav Miller. České univerzity podle něj s absolventy moc nepracují a Univerzita Palackého to chce navždy změnit. „Chceme, aby se absolventi do Olomouce vraceli i poté, co dostanou diplom, ale rádi bychom, aby také pro univerzitu pracovali a spoluvytvářeli její silnou identitu, i když jde o heterogenní skupinu,“ řekl Miller. Podotkl, že tuto zkušenost získal i jako absolvent Oxfordu.

Klub absolventů

Speciální Kartu absolventa, díky níž získají množství výhod a slev od univerzitních i externích partnerů, dostanou všichni, kdo se do Klubu absolventů zaregistrují. Nemuseli tak učinit jen rektor, prorektor pro vnější vztahy Petr Bilík a Jakub Železný, kteří dnes dostali první absolventské karty olomoucké univerzity. Karta slouží jako identifikace pro čerpání benefitů.

„Záměrně jsme nevyužili celorepublikové slevové projekty, chtěli jsme vytvořit dlouhodobý olomoucký program. Mimouniverzitní benefity jsme nasmlouvali jen u osvědčených kvalitních partnerů,“ přiblížila koordinátorka Eva Blažková. Mezi lákadla podle ní patří možnost využít služeb centrální univerzitní knihovny i jejích fakultních poboček, ubytovacích míst na kolejích nebo slevy na kurzovném v jazykové škole UPlift. „Z externích benefitů určitě zaujmou zlevněné vstupy do Omega sport centra, kina Metropol, na koncerty Moravské filharmonie nebo na plavecký stadion,“ dodala Blažková.

Podniky a místa, kde lze čerpat výhody na Kartu absolventa, jsou označeny samolepkou programu ABSOLVENT. Dnes ji získala například kavárna Café Mahler na Horním náměstí. Samolepku na dveře nalepil Jakub Železný, tvář univerzitní absolventské kampaně. Podobné označení se podle prorektora Petra Bilíka nikdy neobjeví na dveřích velkých nákupních center.

Klub absolventů podpořilo také statutární město Olomouc. „Absolventi univerzity pro nás tvoří jistý potenciál cestovního ruchu. Jsou to lidé, které tady rádi uvidíme,“ vysvětlila vedoucí odboru vnějších vztahů a informací magistrátu Daniela Horňáková. Město proto nabízí absolventům za velmi výhodných podmínek Olomouc region Card, která je opravňuje k návštěvě mnoha památek v celém regionu.

UPsolvent – přednášky úspěšných absolventů

Právě dnes startuje také nový cyklus přednášek úspěšných absolventů pod názvem UPsolvent. Prvním přednášejícím bude novinář a vedoucí moderátor České televize Jakub Železný. Tématem jeho vystoupení je profesní a kariérní zkušenost. Přednáška začne v 19 hodin v učebně Auditorium Maximum v Uměleckém centru UP. „Je mi velkou ctí být při spuštění programu, který považuji za smysluplný. Neváhal jsem ani vteřinu s jeho podporou, jsem absolventem Univerzity Palackého a zároveň i externím doktorandem na katedře historie, tak dobře vnímám, co se na univerzitě děje,“ uvedl Železný.

Novinky i plány do budoucna

Do Klubu absolventů se mohou bývalí studenti registrovat na nových webových stránkách www.absolventi.upol.cz. Zde mohou také průběžně sledovat aktuality týkající se benefitů i dění na své alma mater.

Univerzita má v plánu otevřít vlastní obchod s dárkovými předměty i uspořádat první velké setkání absolventů v létě příštího roku. Také chce založit komunitní profesně-poradenské centrum a spustit vzdělávací kurzy pro absolventy. „Podle našeho screeningu totiž absolventi nepoptávají nejvíce benefity, ale další vzdělání,“ objasnil prorektor Petr Bilík. Přístup k absolventům považuje za zásadní a důležitý. „Našim vzorem kromě Oxfordu je i Stockholmská univerzita. Získané zkušenosti chceme v budoucnu dále rozvíjet,“ potvrdil Bilík.

Olomoucká univerzita oslavila loni 440 let své existence. Od znovuobnovení pod názvem Univerzita Palackého v roce 1946 počet jejích absolventů vysoko přesáhl hranici sta tisíc. Mezi nejúspěšnější z poslední doby se řadí například plastický chirurg Bohdan Pomahač, oční lékař Pavel Stodůlka, spisovatel Benjamin Kuras nebo skladatel Emil Viklický. K dnešnímu dni je v programu registrováno přibližně tři a půl tisíce absolventů.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew