Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
16.05.2016, 13:37, Stáří: 8 r.

Na sympoziu sportovní medicíny měla naše fakulta silné zastoupení

Autor: Martin Višňa

Blížící se olympijské hry, doping nebo třeba zdravotní rizika předčasné specializace sportovců, o tom všem se hovořilo na sympoziu věnovaném sportovní medicíně ve východočeské Dříteči. Výrazné zastoupení mezi třemi stovkami odborníků měla Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého, která se též podílela na organizaci události.

„Šlo o čtvrtý ročník sympozia, které je dnes jednou z největších odborných akcí v České republice v oblasti sportovní medicíny a příbuzných věd, jako je sportovní psychologie, fyzioterapie nebo fyziologie. Akademici z naší fakulty se sympozia zúčastňují od samého začátku, letos byla v Dříteči minimálně jedním člověkem zastoupena každá naše katedra kromě fyzioterapie,“ uvedl Michal Botek z katedry přírodních věd kinantropologii.

Se svými příspěvky vystoupili například František Langer, který mluvil o výše zmíněných zdravotních rizicích předčasné sportovní specializace, nebo Iva Machová a Iva Klimešová, jejichž tématem byly zdravotní výzvy sportovců s kvadruplegií pro Rio 2016 a vliv kofeinu na maximální aerobní výkon hráčů wheelchair rugby. Pozvání přijal i děkan fakulty Zbyněk Svozil, který přítomným představil Aplikační centrum BALUO jako moderní centrum rozvoje zdravého životního stylu a v druhém příspěvku se věnoval hodnocení odezvy organismu na trénink a přelet časových pásem u ploutvové plavkyně.

Podíl olomoucké fakulty na průběhu sympozia se ovšem neomezil pouze na aktivní přednáškovou účast. Právě Michal Botek byl letos přibrán jako člen organizačního výboru, který dále tvoří vedoucí lékař Centra zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace při Ústřední vojenské nemocnici Jaroslav Větvička, šéflékař výpravy Českého olympijského týmu do Ria Jiří Neumann nebo proslulý fyzioterapeut Pavel Kolář.

„Troufám si říci, že díky našemu podílu na organizaci získalo sympozium přidané hodnoty, které dosud nemělo. Například se poprvé vytvořil sborník příspěvků, který jsem spolueditoval, nabídli jsme také možnost publikování článků v našem časopisu Acta Gymnica. A do budoucna chceme spolupráci ještě více prohloubit,“ dodal Botek.

Na třídenní sympozium do golfového resortu Kunětická hora nedaleko Pardubic se v polovině dubna sjelo na tři sta odborníků z celé země. Událost zahájil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, promluvil také sportovní ředitel výboru Martin Doktor nebo Michal Polák z Antidopingového výboru. Čestným hostem sympozia byl předseda Lékařské komise Evropských olympijských výborů Klaus Steinbach.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew