Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
20.12.2013, 14:13, Stáří: 10 r.

Na počest unikátního sportovně-vědeckého zařízení metal hejtman salta a europoslanec nazul běžecké boty

Autor: Martin Višňa a Lenka Skácelíková

Olomouc (20. prosince 2013) – Europoslanec Jan Březina, hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, primátor Olomouce Martin Novotný, rektor UP Miroslav Mašláň i děkan fakulty tělesné kultury Zbyněk Svozil fandí v sérii klipů projektu Kampus Neředín. Pět nových propagačních spotů představuje „se sportem v zádech“ budoucí vědecko‑výzkumný areál, jenž propojí špičkový výzkum s aplikační sférou. Vedle moderních laboratoří vyroste velká sportovní hala, atletická dráha a plavecký bazén. Stavba za 160 miliónů bude hotová v roce 2015.

Zatímco vedení fakulty jedná o konečné podobě obou center, série nových videoklipů už propaguje Kampus Neředín na internetu. Filmař Lukáš Masner zachytil významné osobnosti Olomouckého kraje v netradičních situacích.

„Samozřejmě jsem se bál, zda přistoupí na naši hru a budou ochotni udělat si ze sebe a svého postavení legraci. Ve výsledku ale reagovali naprosto spontánně a v pravý moment vystoupili z role vážného představitele té které instituce, což bylo ku prospěchu věci. Nejkošatější jsou videa s hejtmanem Olomouckého kraje Jiřím Rozbořilem a europoslancem Janem Březinou,“ poznamenal k natáčení Masner.

Videoklipy jsou k vidění na YouTube kanálu Univerzity Palackého a na webu FTK UP: http://www.youtube.com/user/PalackyUniversity

http://ftk.upol.cz/aktualita/clanek/osobnosti-o-kampusu-neredin-aneb-promo-videa-na-jednom-miste/.

Španělsko inspiruje

V současné době se dokončuje projektová dokumentace nových center, která propojí výzkum pohybu a životního stylu člověka s praktickým životem. Zástupci fakulty proto vyjeli začátkem prosince 2013 do Španělska, kde navštívili partnerskou sportovní fakultu Univerzity v Granadě a také centrum vrcholového sportu Centro de Alto Rendimiento Sierra Nevada. „V Granadě jsme se setkali s prof. Raúlem Arellano. Na tamní univerzitě i v Sierra Nevadě navrhoval záznamový systém pro testovací bazény. Vysvětlil nám základní principy fungování této techniky a přislíbil spolupráci při navrhování našeho bazénu,“ uvedl manažer centra BALUO David Másilka.

Inspirativní byla také návštěva vládního střediska vrcholového sportu. „Je to obrovský komplex sportovišť a laboratoří vybudovaný před olympiádou v Barceloně, v rámci něhož lze projít všemi možnými testy, třeba i na doping. Se základním balíčkem může sportovec využívat všechna sportoviště a základní rehabilitační úkony, navíc si pak může připlatit za odborné analýzy,“ popsal Másilka.

Pokud se podaří podobné podmínky pro trénování a testování vybudovat i v Neředíně, mohla by být Olomouc stejným centrem pro střední Evropu. „BALUO bude zaměřeno komerčněji. Chceme být partnery pro firmy, které hledají inspiraci pro nové produkty a služby v oblasti zdravého životního stylu a pohybové aktivity. Vedle sportovců a běžné populace se chceme zaměřit na specifické cílové skupiny, jako jsou např. matky na mateřské dovolené nebo senioři,“ dodal manažer plánovaného centra.

Výběrové řízení v lednu 2014

V lednu 2014 bude vypsáno výběrové řízení na dodavatele stavby Aplikačního centra BALUO. To obsáhne testovací halu a vodní nádrž, pracovny a prototypové dílny, v nichž se výzkum prolne s praxí. Jeho vybudování by mělo vyjít na 160 milionů korun, 120 milionů získala univerzita z Operačního programu Podnikání a inovace. Novostavba aplikačního centra bude propojena s budovou Centra kinantropologického výzkumu, jež do roku 2016 projde rekonstrukcí za 125 milionů korun.

Zprávu zpracovali Martin Višňa a Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP

 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew