Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
17.09.2014, 10:58, Stáří: 10 r.

Na Hanou míří desítky uznávaných orientalistů ze zahraničí

Autor: OK

Olomouc (17. září 2014) – Mezinárodní konference zaměřená na staré i současné asijské umění se odehraje 25. až 27. září v Olomouci. O organizaci jedné z největších akcí tohoto typu se stará Katedra asijských studií Filozofické fakulty UP ve spolupráci s Evropskou asociací pro východoasijská umění a archeologii. Úvodní přednášku pronese uznávaný emeritní profesor Londýnské univerzity Roderick Whitfield, jenž se zasloužil o studium starého čínského umění, zejména dunhuangských památek. Účastníci přijedou nejen z Evropy, ale také z Indie, Koreje, Číny, Taiwanu a Japonska. Nejvíce hostů dorazí z Německa; země, kde je asijská kunsthistorie na vysoké úrovni.

Během tří dnů vystoupí s vědeckými referáty ve 4 paralelních sekcích šest desítek historiků umění a orientalistů. Dalších 50 příspěvků zazní během 9 tematických panelů a kolem diskuzního stolu. Jednacím jazykem setkání bude angličtina. „Považuji za velice podstatné, že přijedou odborníci jak na dějiny, tak na současné jihoasijské a východoasijské umění. Seznámí posluchače s novými fakty, upozorní na lokální zvláštnosti i transkulturální souvislosti, zohlední metodologie uplatňované v tomto oboru a uvedou nové badatelské přístupy,“ zdůraznila doc. Lucie Olivová, jedna z hlavních organizátorek konference.

Buddhistické umění i architektura čínských zahrad

Organizátoři zajistili bohatou nabídku referátů a panelů: v historických oborech dominuje buddhistické umění na úkor dříve preferovaného tušového malířství. V současné době se jako častý námět objevuje výtvarná scéna v ČLR, ale také u nás prakticky neznámé umění v Pákistánu. Chybět nebude ani panel o užitných předmětech zdobených lakem, panel o architektuře čínských zahrad nebo panel o rámování a lemování uměleckých děl v Asii. Badatelé pohovoří o sběratelských koncepcích exotického umění, zazní referáty o uměleckých kontaktech Asie s Evropou v době baroka nebo o výrazových bariérách mezi uměním himalájské a jižní Indie. „Pořadatelé jsou si vědomi, že tak významná akce pozvedne mezinárodní renomé fakulty, věří, že bude impulsem pro další rozvoj studia asijských jazyků a kultur, a v neposlední řadě doufají, že napomůže zájmu o studium dějin umění mimoevropských oblastí,“ dodala Olivová.

Podrobný program konference: http://www.ea-aaa.eu/conference2014/overview.

Evropská asociace pro východoasijská umění a archeologii (EAAA): http://www.ea-aaa.eu/.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew