Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
01.12.2015, 11:20, Stáří: 8 r.

Na 140 odborníků si předalo zkušenosti s mimosoudním řešením sporů

Autor: Eva Hrudníková

Své názory a zkušenosti prezentoval i mediátor Hans Boserup z Dánska.
Foto: Eva Hrudníková

Na 140 účastníků přilákala mezinárodní vědecká konference MEDIACE 2015. Reflexe a výzvy. O mimosoudním řešení sporů se debatovalo na právnické fakultě v druhé polovině listopadu. Třetí ročník výjimečného setkání zaštítila děkanka Milana Hrušáková.

„Nosnými tématy byly nejnovější zkušenosti s aplikací zákona o mediaci, její využívání v praxi a vytváření podmínek pro přístup občanů k mimosoudním metodám řešení sporů,“ shrnula členka organizačního výboru Veronika Pochylá. Co se týká praktických dopadů a propojení teorie s praxí, zařadila se tato konference mezi největší a nejvýznamnější akce tohoto roku konané na právnické fakultě.

Cestu do Olomouce si našli vedle českých odborníků i přední experti na mediaci z Rakouska, Německa, Dánska a Slovenska. Své názory a zkušenosti prezentoval například mediátor Hans Boserup z Dánska, rakouský odborník na mediaci Sascha Ferz nebo německá profesorka Marina Tamm. Do auly usedli společně s akademickými pracovníky i soudci, státní zástupci, mediátoři nebo úředníci. „Jsem na této konferenci poprvé a jsem nadšená, že se o tomto opomíjeném tématu odborně hovoří na akademické půdě. Současně jsem ale zklamaná, že mezi účastníky chybějí zástupci slovenských právnických fakult. Rozhodně to není tím, že by o konferenci nevěděli. Vypovídá to o obrazu mediace na Slovensku, osvěta je nulová. Jednotlivé prezentace měly podle mě vysokou úroveň, současně si cením i přínosu neformálních setkání,“ zhodnotila konferenci Ivana Gerdová, mediátorka a školitelka z košické pobočky Mediačního centra Poprad.

Pořadatelé konferenci rozdělili do tří částí. Po úvodních vystoupeních hlavních řečníků následovaly přednášky v jednotlivých sekcích. Třetí část vyplnily interaktivně zaměřené workshopy. Výstupem z dvoudenní konference bude kolektivní monografie sepsaná autory jednotlivých referátů a dále doporučení pro další teoretická zkoumání mediace a její uplatnění v praxi. Příští ročník této vědecké konference se uskuteční za dva roky.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew