Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
17.12.2015, 07:45, Stáří: 8 r.

My, studenti z Neředína: Marek Zaoral

Autor: komboys

V abecedním seznamu studentů byste ho našli ke konci, a proto je Marek Zaoral ideální tváří pro poslední letošní část našeho seriálu. Samozřejmě bychom vám nepředstavovali nikoho nezajímavého, a tak na úvod uveďme, že Marek je vášnivý cyklista, byl jednou z hlavních postav ExpedicePřesBar, má rád dobrou společnost a na pláži v Karibiku potkal Micka Jaggera a Jeremyho Clarksona. 

Co tě přimělo podat si přihlášku na naši fakultu?

V době, kdy jsem si podával přihlášku na FTK, jsem závodil v cyklistice, potřeboval jsem tedy školu, kde mi vyjdou vstříc s individuálním vzdělávacím plánem. FTK byla jasná volba, že ale budu studovat i po pěti letech, jsem nečekal. (smích)

Jak hodnotíš své dosavadní studium?

Studium hodnotím jenom kladně, dalo mi životní nadhled a spoustu dobrých kontaktů. Během studia jsem získal spoustu zkušeností nejen na půdě Neředína, ale i v zahraničí. Kdybych se měl ohodnotit podle Boloňské dohody, dal bych si C - zlatá střední cesta.

Jaký je tvůj vztah k Olomouci, která je považována za jediné opravdu studentské město v České republice?

V Olomouci žiju od narození a mohl bych ten vztah rozdělit na studijní, pracovní a volnočasový. Všechny tyto vztahy jsou více než dobré, protože kam přijdu, tam mám kolem sebe jen dobré lidi a to si myslím dělá Olomouc tou pravou Olomoucí. Vždycky se sem rád vracím. 

Každý má své favority a neoblíbence. Kdo z řad vyučujících je to pro tebe?

Během mého studia jsem se nepotkal s neoblíbencem, protože každý vyučující je, jak se píše v evaluaci, odborník v dané oblasti, vždy jsem respektoval jejich pravidla a nikdy nebyl problém. Mezi mé favority patří určitě Ondřej Ješina z katedry APA, ale také celá katedra, která mi vždy pomohla s úsměvem na tváři.

Kde a jak nejčastěji relaxuješ po náročných studijních hodinách? Máš své oblíbené místo, činnost či podnik?

Když čas dovolí, relaxuji sportem (cyklistika, běh, plavání, v zimě lyže) nebo s přítelkyní. Také zrelaxuji u domácího úklidu, žehlení nebo opravování a vylaďovaní v domácnosti. A ve společnosti dobrých přátel u moku, co zahřeje a pobaví.

Jsi aktivní cyklista. Přibliž nám, jak dlouho už je kolo tvým sportem číslo jedna a co nebo kdo tě k tomu přivedl.

Cyklistika je moje srdcová záležitost už od 10 let. Do 23 let jsem se účastnil závodů hlavně na silničním kole. Nyní už třetím rokem jezdím jen jako hobby. Cyklistika mě nedala jen kus morálky a x naježděných kilometrů, ale spoustu přátel a poznal jsem mnoho krásných míst po celé Evropě. K cyklistice jsem se přiměl já sám a zprostředkoval mi ji táta s plnou podporou díky za ní!

A co úspěchy? Máš se čím chlubit? Prozraď nám, kterého si nejvíce ceníš.

Cyklistické úspěchy byly různé váhy a prestiže. Například jsem byl druhý v celkovém hodnocení Českého poháru v kategorii do 23 let. Dále pak silniční závod v Žilině, kde jsem v juniorské kategorii skončil druhý za nynějším nejúspěšnějším cyklistou planety Peterem Saganem. Že byl v cíli o více než 10 minut dříve, na to se historie neptá. (smích) Za můj největší úspěch považuji 36. místo v závodě Světového poháru Praha - Karlovy vary - Praha o délce 270 km, kde jsem startoval v kategorii Elite prvním rokem a dojel ve skupině s jezdci, jako je Leopold König, loňský mistr světa Michał Kwiatkowski a další.

Máš nějaký svůj (nejen) sportovní sen?

Určitě mám, ale nechám si ho pro sebe.

Byl jsi hlavním organizátorem úspěšné ExpedicePřesBar. Jak ji s odstupem času hodnotíš? Chtěl bys být ve stejné roli znovu? Změnil bys něco?

ExpedicePřesBar se stala v uplynulém roce součástí mého života a jsem velmi spokojen, že si to užil celý expediční tým včetně našich hostů. O víkendu jsme měli závěrečnou prezentaci a všechny ty nádherné vzpomínky se vrátily. Musím říct, že jsem měl velké štěstí na tým mých spoluorganizátorů a hlavně na garanta Ondru Ješinu, který se mnou řešil expedici, i když druhou rukou zrovna přebaloval Kubíka. (smích) Za předpokladu, že budu mít stejný tým jako ten nynější, bych se určitě do stejné role angažoval. Touto cestou bych poděkoval celému expedičnímu týmu i sponzorům, co nás podpořili.

Protože to byla moje první větší zkušenost tohoto typu, nemohu tolik porovnávat, ale určitě by se něco změnit dalo. Třeba si příště pořídit nepotopitelný stan se sedmi komorami.

Cestuješ rád? Která země ti nejvíce učarovala?

Cestování je můj druhý domov, pokud mám čas a prostředky, není na co čekat a vyráží se. V poslední době upřednostňuji dobrodružné aktivní cestování plné poznávání nejen nových krajin, ale poznání sám sebe v různých ne zrovna příjemných situacích, které mě na cestách občas překvapí.

Doposud jsem si nejvíce užil lyžování ve Val ďIsere ve Francii nebo ostrov Mustique v Karibiku.

Není to tak dlouho, co ses vrátil ze stáže ve Slovinsku. Kde přesně jsi byl, co jsi tam dělal a co ti stáž přinesla? 

Ve Slovinsku jsem plnil pracovní stáž v rámci programu Erasmus+. Bylo to v místě Kamnik nedaleko Lublaně. Pracoval jsem v instituci pro vzdělávání a rehabilitaci osob se speciálními potřebami Cirius Kamnik. Vyučoval jsem tělesnou výchovu ve speciálních, praktických a integrovaných třídách, vymýšlel jsem odpolední volnočasové aktivity, asistoval jsem v tělesné výchově a i v jiných předmětech. Se stáží jsem nadmíru spokojen, předčila moje očekávání. „Líbilo se mi hlavně to, že jsem dostal od učitele tělesné výchovy důvěru a mohl si vyzkoušet vést výuku skoro dva měsíce v kuse. 

Jakou oblíbenou činností zaháníš stres?

Sportem. Tedy na kole nebo při jiné aktivitě. A čokoládou při aktivitě, před ní i po ní. 

Dodržuješ zásady zdravého stravování? Prozraď nám, co doporučuješ. A na čem nejvíce hřešíš?

Záměrně se různé stravě nevyhýbám, ale raději mám lehčí jídla, českou kuchyni si moc nedopřávám, spíše italskou nebo asijskou. Nejvíc hřeším na čokoládě, Coca-cole, Nutelle (momentálně jsem jí  naskladnil 4 kg).

Vánoce klepou na dveře. Máš už obstarány všechny dárky? Co přesně pro tebe čas radosti a pohody znamená?

Vánoce se u mě ještě nedoklepaly. Normálně mám touto dobou i kapra ve vaně, ale letos se to celé jaksi posunulo, tak doufám, že nebudu slavit Vánoce 24. ledna. Čas radosti a pohody u mě znamená v rodinném kruhu, klid, nohy v teplé larise, cukroví na klíně, čaj v ruce a Císařův pekař v televizi. (smích)

Podělíš se s námi o své přání k Ježíškovi či o předsevzetí do nového roku?

Vánoce mám letos posunuté, takže jsem nestihl dát ani lístek s přáním na balkon. Předsevzetí do nového roku je přibrat pár kilo, úspěšně udělat státnice a hlavně to zdravíčko!

Co tě na první pohled upoutá na opačném pohlaví?

Úsměv, pozitivní nálada.

Kdybys mohl cestovat v čase, jaké historické období bys rád zažil?

Asi pravěk, doba kamenná, všichni měli jedinou starost - kámen. (smích)

Zuzka Baronová se tě ptá, co bys dělal právě teď, kdybys neodpovídal na tyto otázky.

Spal bych – čas 00:08. 

Co si vybereš: sladký x slaný / pivo x víno / zadaný x nezadaný / kolo x brusle / rohlík x chleba / romantika x dobrodružství / autobus x vlak?

Sladký, pivo, zadaný, kolo, chleba, dobrodružství, vlak mimo ČD. 

Předchozí části: 

Zuzana BaronováPavel Petrásek / Hana Bednáříková / Tomáš Kuna / Alena Sklenářová / Tomáš Mixa / Aneta Kynčlová / Marek Talpa / Veronika Grygarová / David Babiánek / Kristýna Peringerová / Michaela Bartková / Barbora Sládečková / Radim Antel / Klára Sovová / Květoslava Krchenová / Michal Kryl / Ondřej Šiška / Nikola Kutějová / Jaroslava Hrubá / Nikita Mašterová / Jakub Jarolím / Edita Hendrychová



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew